Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er et museum for norsk og internasjonal kunsthåndverk og design. Museet inneholder moderne samlinger og en rik samling eldre kunsthåndverk fra Norge og Europa. Det har en stor samling av japansk kunsthåndverk, og en egen sal med Hannah Ryggens billedtepper og en samling Benny Motzfeldt-glass.

Museet inngår som en del av Museene i Sør-Trøndelag, MiST.

Historikk

Museet ble grunnlagt i 1893. Jens Thiis ledet museet 1895–1908, og etablerte den samtidsprofil museet senere har vært kjent for. Han la grunnlaget for museets rike jugendstil-samling og under hans ledelse opprettet museet i 1898 en vevskole, der den nye norske vevkunsten skulle skapes med utgangspunkt i Gerhard Munthes tegninger og akvareller. Etter først å ha holdt hus i Stiftsgården, kunne museet i 1900 flytte inn i egen bygning.

Etter Thiis ble museet ledet av Hans Dedekam (1909–1919) og Fredrik B. Wallem (1920–1945). I 1946 ble Thorvald Krohn-Hansen direktør. Under hans ledelse bygde museet opp en stor og betydningsfull internasjonal samling av kunsthåndverk og design fra tiden etter den annen verdenskrig. I 1968 kunne museet flytte inn i en ny og moderne museumsbygning, tegnet av Herman Krag.

Fra 1979 til 2013 ble museet ledet av Jan-Lauritz Opstad. I dag ledes museet av Åshild Adsen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg