Faktaboks

Ari Behn

Ari Mikael Behn

Født
30. september 1972, Århus, Danmark
Død
25. desember 2019
Virke
Forfatter
Familie

Foreldre: Spesialpedagog Olav Bjørshol (1952–) og rosenterapeut Marianne Solberg Behn (1953–).

Gift 24.5.2002-2017 med prinsesse Märtha Louise (22.9.1971–), datter av kong Harald 5 (1937–) og dronning Sonja (1937–). Navneendring til Behn 1996.

 Ari Behn på scenen som konferansier under Kjendisgallaen 2016
Ari Behn på scenen som konferansier under Kjendisgallaen 2016
Av /NTB Scanpix.
Ari Behn

Ari Behn ca 2004

Av /KF-arkiv ※.

Ari Behn var en norsk forfatter og billedkunstner. Han var gift med prinsesse Märtha Louise i perioden 2002 til 2017. Som forfatter er han mest kjent for novellesamlingen Trist som faen (1999). Han gav til sammen ut sju bøker, som ble oversatt til flere språk. Han var en svært profilert person i norsk offentlighet.

Bakgrunn

Prinsessebryllup 2002

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen i 2002. Her vinker brudeparet til folket fra trappen på Stiftsgården etter vielsen.

Prinsessebryllup 2002
Av /NTB Scanpix.
Fra feiringen av kongeparets 75-årsdager 31.05.2012
Ari Behn og Märtha Louise med Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn, og Maud Angelica Behn på slottsbalkongen.
Fra feiringen av kongeparets 75-årsdager 31.05.2012
Av /NTB Scanpix.

Ari Behn ble født Ari Mikaels Bjørshol, men tok i voksen alder mormorens etternavn Behn. Han ble født i Århus i Danmark, hvor foreldrene, rosenterapeut Marianne Solberg og steinerskolelærer Olav Bjørshol var bosatt i et halvt år. Deretter bodde familien i Storbritannia og senere i Lavangen i Sør-Troms. Da Ari var seks år, flyttet familien til Fredrikstad og deretter til Rygge utenfor Moss. Ari gikk på Steinerskolen i Moss gjennom hele grunnskolen og videregående. Her har begge foreldrene undervist. Foreldrene la stor vekt på samtalen og kreativiteten. Hjemme var det musikk, dans, tegning, yoga, dikt og bøker. Da Ari var ni år, skilte foreldrene seg. Moren tok med seg Ari og de to yngre søsknene til Moss.

Ari var glad i å tegne, male og spille teater, men etter hvert var det skrivingen som betydde mest for ham. I 15-årsalderen bestemte han seg for at han ville bli forfatter. Etter videregående skole flyttet han til Oslo. Ved siden av studier tok han strøjobber, reiste og skrev. Han fikk publisert fortellinger og artikler i magasinene Vagant og Hot Rod. Da Kolon forlag 1995 gav ut en antologi med nye forfattere, inneholdt den fem av Aris fortellinger.

Før Ari Behn hadde utgitt noe som helst, oppsøkte han hovedstadens unge kunstnermiljø. Det var på denne tiden han ble kastet ut av Theatercaféen fordi han høylytt deklamerte fra balkongen at han var «den nye vinen».

Ari Behn ble 1999 årets mest omtalte debutant med novellesamlingen Trist som faen. Han la ikke skjul på at han likte oppmerksomheten. Snart ble 27-åringen kjent som en pompøs og poserende dandy som strødde om seg med sitater. Da han i tillegg ble kjæreste med prinsesse Märtha Louise, ble han en rikskjendis av første klasse, og de fleste hadde en mening om fenomenet Ari Behn. Mange var skeptiske, men de som kjente ham, fremhevet hans oppmerksomme og sjenerøse vesen.

Behn giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen 24. mai 2002. De fikk døtrene Maud Angelica (2003), Leah Isadora (2005) og Emma Tallulah (2008). Märtha Louise og Ari Behn tok ut separasjon i 2016 og skilsmisse i 2017.

Ari Behn tok sitt eget liv, 25. desember 2019. Bisettelsen fra Oslo domkirke ble sendt direkte på NRK. Maud Angelica Behns minneord i bisettelsen, hvor hun talte varmt om faren og åpent om psykisk helse, fikk nasjonal oppmerksomhet og stor anerkjennelse.

Forfatterskap

Thomas Robsahm og Ari Behn, år 2000

Regissør Thomas Robsahm og forfatter Ari Behn på Filmfestivalen i Haugesund i 2000. Behn hadde tatovert inn VGs terningkast 6 på skulderen etter at han fikk denne karakteren for debutboka Trist som faen.

Thomas Robsahm og Ari Behn, år 2000
Av /NTB Scanpix.

Behn ga ut flere noveller, fortellinger og artikler i tidsskrifter, blant annet i antologien Nye linjer (i 1995, 1997 og 1998) før debuten.

Bokdebut: Trist som faen

Da han debuterte med Trist som faen, gikk han uredd inn i den offentlige kulturdebatten og beskyldte sine eldre kolleger for å befinne seg i faktahelvetet. Trist som faen handler om unge menn som ikke finner sin plass i verden. En anmelder gav boken terningkast seks, og andre aviser fulgte opp med god omtale. I ren lykkerus tatoverte Ari Behn sekserterningen på høyre overarm. Bevisst brukte han media for å få oppmerksomhet, og boken ble en stor salgssuksess. Han gikk alltid kledd i mørk dress, inspirert av et av sine store forbilder, beatforfatteren og komponisten Paul Bowles.Andre litterære forbilder for Behn var Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald og Knut Hamsun.

Fra hjerte til hjerte

Ari Behn og prinsesse Märtha Louise holdt et storslått bryllup og inviterte hele landet til å ta del i feiringen. Sammen gav de ut boken Fra hjerte til hjerte (2002), som handler om deres pilegrimsvandring til bryllupet i Nidarosdomen i Trondheim. I en periode bodde paret i New York før de slo seg ned i landlige omgivelser i Lommedalen i Bærum.

Romandebut: Bakgård

Det var store forventninger til hans første roman Bakgård (2003) og den fikk stor medieoppmerksomhet, men lunken mottakelse av anmelderne. Den handler om en ung mann, en eventyrer og backpacker som lar andre fylle tilværelsen med innhold.

Mediekritikk

Hans andre roman, Entusiasme og raseri (2006), var ifølge forfatteren selv et oppgjør med det bildet media har skapt av ham. Hovedpersonen i boken er en pompøs, selvhøytidelig og jålete forfatter med utagerende venner, svært lik måten Ari Behn er blitt fremstilt på i media. Boken fikk mye negativ omtale og er blitt kalt positurdiktning.

I 2009 gav han ut romanen Vivian Seving etc., med undertittelen «Sladder, forskyvninger og andre overdrivelser om en prinsesse og hennes samtid».

I 2011 gav han ut Talent for lykke, en samling fortellinger som han høstet gode kritikker for. To av novellene er med i den amerikanske oversettelsen i 2013-utgaven av den prestisjetunge antologien Best European Fiction, som utgis av Dalkey Archive Press i USA. Våren 2011 debuterte han som dramatiker ved Rogaland Teater med skuespillet «Treningstimen». Nok en samling fortellinger, Tiger i hagen, kom ut i 2015.

Hans siste utgivelse var Inferno: roman med malerier (2018). Boka består av korte tekster og femti avbildede malerier som Behn har malt selv. Romanen er blant de mer selvbiografiske av forfatteren.

Annen kunstnerisk virksomhet

Ari Behn og fotografen Per Heimly jobbet sammen om underholdningsserien Ari og Per som ble vist på NRK våren 2011. Serien vant Gullruten for beste underholdningsserie.

Behn designet også krystall- og porselenserviset «Peacock» (2007) for Magnor Glassverk.

Kunstprosjektet «Gud så deilig» (2015) var et samarbeid med kunstneren Unni Askeland, der Behns del het «The art of lovemaking». Han utstilte ved flere anledninger sammen med den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt og nevnte Per Heimly.

Han var blant tolv norske samtidsforfattere som bidro med tekster til det belarusiske nettidsskriftet Prajdzisvet i 2017.

Eksterne lenker

Utgivelser

 • Fem fortellinger, blant annet «Trist som faen» i Nye linjer, Kolon forlag, Oslo 1995. (Under navnet Ari Mikael)
 • To fortellinger, «Slutt» og «Nachspiel» i Nye linjer, Kolon forlag, Oslo 1997
 • «Møter med Paul Bowles» i Nye linjer, Kolon forlag, Oslo 1998
 • Trist som faen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 1999
 • Bakgård. Roman, Kolon forlag, Oslo 2003
 • Entusiasme og raseri. Roman, Gyldendal, Oslo 2006
 • Vivian Seving etc.. Roman, Gyldendal, Oslo 2009
 • Talent for lykke. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2011
 • Tiger i hagen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2015
 • Inferno. Roman, Juritzen forlag, Oslo 2018

Litteratur

 • I.-L. Finstad og C.-E. Grimstad: Prinsessen og Ari. Langs kjærlighetens vei, 2002
 • Marianne Solberg Behn: Min Ari. Gyldendal 2021.
 • Per Heimly og Jo Anders Johnsen: Blodsbror – Historien om Ari Behn og Per Heimly. Papermoon 2021.
 • Vidar Kvalshaug: Ari – bohemen og bøkene. Cappelen Damm 2020.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg