Ari Behn

Foto tobben sonstrod / foto365.no

Gyldendal Norsk Forlag. Begrenset gjenbruk

Ari Behn, norsk forfatter. Oppvokst i England, Nord-Norge og Moss. Han har tidligere gitt ut noveller, fortellinger og artikler i tidsskrifter før han oppnådde kritikerros for sin fortellerkunst i debutboken Trist som faen. Fortellinger (1999). Et gjennomgangstema her er unge mennesker som forsøker å finne sin plass i en komplisert verden. Behn giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen 24. mai 2002; paret gikk fra hverandre i 2016. De har sammen utgitt Fra hjerte til hjerte (2002) – historien om deres pilegrimsvandring til Nidaros.

Hans første roman, Bakgård (2003), handler om en ung manns reise til Nord-Afrika. Den vakte stor medieoppmerksomhet, men fikk blandet mottakelse av anmelderne. Likeså fikk han stor oppmerksomhet for romanen Entusiasme og raseri (2006); her skildrer Behn flere personer som kan lede tankene mot mediekjendiser. I 2009 gav Ari Behn ut romanen Vivian Seving etc., med undertittelen «Sladder, forskyvninger og andre overdrivelser om en prinsesse og hennes samtid».

I 2011 gav Ari Behn ut Talent for lykke, en samling fortellinger som han høstet gode kritikker for. Våren 2011 debuterte han som dramatiker ved Rogaland Teater med skuespillet «Treningstimen». Tiger i hagen (2015), en samling fortellinger, er hans seneste utgivelse. 

Behn har designet krystall- og porselenserviset «Peacock» (2007) for Magnor Glassverk. Kunstprosjektet «Gud så deilig» (2014) var et samarbeid med kunstneren Unni Eskeland. 

  • Trist som faen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 1999
  • Bakgård. Roman, Kolon forlag, Oslo 2003
  • Entusiasme og raseri. Roman, Gyldendal, Oslo 2006
  • Vivian Seving etc.. Roman, Gyldendal, Oslo 2009
  • Talent for lykke. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2011
  • Tiger i hagen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.