Ari Behn

Foto tobben sonstrod / foto365.no

Gyldendal Norsk Forlag. Begrenset gjenbruk

Ari Behn, norsk forfatter. Oppvokst i England, Nord-Norge og Moss. Han har tidligere gitt ut noveller, fortellinger og artikler i tidsskrifter før han oppnådde kritikerros for sin fortellerkunst i debutboken Trist som faen. Fortellinger (1999). Et gjennomgangstema her er unge mennesker som forsøker å finne sin plass i en komplisert verden. Behn giftet seg med prinsesse Märtha Louise i Nidarosdomen 24. mai 2002; paret gikk fra hverandre i 2016. De har sammen utgitt Fra hjerte til hjerte (2002) – historien om deres pilegrimsvandring til Nidaros.

Hans første roman, Bakgård (2003), handler om en ung manns reise til Nord-Afrika. Den vakte stor medieoppmerksomhet, men fikk blandet mottakelse av anmelderne. Likeså fikk han stor oppmerksomhet for romanen Entusiasme og raseri (2006); her skildrer Behn flere personer som kan lede tankene mot mediekjendiser. I 2009 gav Ari Behn ut romanen Vivian Seving etc., med undertittelen «Sladder, forskyvninger og andre overdrivelser om en prinsesse og hennes samtid».

I 2011 gav Ari Behn ut Talent for lykke, en samling fortellinger som han høstet gode kritikker for. Våren 2011 debuterte han som dramatiker ved Rogaland Teater med skuespillet «Treningstimen». Tiger i hagen (2015), en samling fortellinger, er hans seneste utgivelse. 

Behn har designet krystall- og porselenserviset «Peacock» (2007) for Magnor Glassverk. Kunstprosjektet «Gud så deilig» (2014) var et samarbeid med kunstneren Unni Eskeland. 

  • Trist som faen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 1999
  • Bakgård. Roman, Kolon forlag, Oslo 2003
  • Entusiasme og raseri. Roman, Gyldendal, Oslo 2006
  • Vivian Seving etc.. Roman, Gyldendal, Oslo 2009
  • Talent for lykke. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2011
  • Tiger i hagen. Fortellinger, Kolon forlag, Oslo 2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.