Norges geologiske undersøkelse

NGU, er landets sentrale institusjon for kunnskap om berggrunn, mineralressurser, løsmasser og grunnvann. NGU er en etat under Nærings- og handelsdepartementet (NHD).

Opprettet i Oslo 1858 under ledelse av professor T. Kjerulf, flyttet 1962 til Trondheim og ble samtidig utvidet ved at Geofysisk malmleting og Statens råstofflaboratorium ble sammensluttet med NGU. NGU har 225 ansatte (2006) fordelt på hovedkontoret i Trondheim og et avdelingskontor i Tromsø.

I vedtektene for NGU heter det blant annet:NGU skal aktivt sørge for at geofaglig kunnskap blir benyttet til effektiv og bærekraftig forvaltning av landets naturressurser og miljø. NGUs kompetanse kan benyttes i bistandsprosjekter. Som forskingsbasert forvaltningsorgan er NGU også de andre departementenes faginstans i geofaglige spørsmål.

NGU har som hovedoppgave å samle, legge til rette og formidle kunnskap om de fysiske, kjemiske og mineralogiske egenskapene til landets berggrunn, løsmasser og grunnvann. I arbeidet legger NGU vekt på at brukerne har behov for:• Oppbygging, drift og vedlikehold av nasjonale databasar og kartverk om geologiske egenskaper og prosesser.• Geologisk kartlegging av Norges land- og sjøområde.• Anvendt forsking og metodeutvikling.• Rådgivning og informasjon

Anbefalt litteratur: Børresen, Anne Kristine og Wale, Astrid (2008): Kartleggerne. Norges geologiske undersøkelse 1858-2008. Tapir Akademisk Forlag og Norges geologiske undersøkelse, Trondheim, 2008.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg