Vitenskapsmuseet er et museum i Trondheim som driver formidling og forskning innen kulturhistorie og naturvitenskap. Det ble grunnlagt i 1760 som en del av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab, Norges eldste eksisterende vitenskapelige institusjon.

Vitenskapsmuseet har betydelige kulturhistoriske, zoologiske, botaniske og geologiske samlinger. Disse formidles i utstillingslokalene på Kalvskinnet i Trondheim. De kulturhistoriske samlingene omfatter i hovedsak materiale fra Midt-Norge (som er museets forvaltningsområde). Den betydelig kirkehistoriske samlingen, med kirkekunst og øvrige kirkehistoriske objekter fra middelalderen og tidlig nytid, er ikke lenger åpen for publikum.

Museet er et av universitetsmuseene i Norge, det vil si museer som har betydelig forskningsvirksomhet og er tilknyttet et universitet. I 1984 ble Vitenskapsmuseet en del av Universitetet i Trondheim, senere Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

I dag er museets forskning organisert med to institutter: Institutt for arkeologi og kulturhistorie, som driver forskning innen forhistorisk, historisk, maritim og samisk arkeologi; og Institutt for naturhistorie, hvor det forskes på biogeografi, biosystematikk og økologi. Nasjonallaboratoriene for datering, som utfører datering av objekter med hjelp av karbondatering (14C) og dendrokronologi, hører også inn under Vitenskapsmuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg