Trondheim Symfoniorkester

Trondheim symfoniorkester
.

Artikkelstart

Trondheim Symfoniorkester er et av Norges ledende symfoniorkestre. Det ble grunnlagt i 1909. Sjefdirigent fra 2017 er Han-na Chang. Hennes forgjenger Krzysztof Urbański har en honorær stilling.

Trondheim Symfoniorkester består av om lag 85 musikere. Siden 2009 inngår orkesteret i stiftelsen Trondheim Symfoniorkester og Opera. Orkesterets hjem er Olavshallen, som ble innviet i september 1989.

Orkestret het Symfoniorkestret i Trondheim frem til 1980.

Historikk

Etableringen av Trondheim Symfoniorkester skjedde i 1909 på grunnlag av en lang tradisjon med amatørvirksomhet i byen. Dirigenten Morten L. Svendsen ledet den første konserten 10. desember 1909 med musikk av Franz Schubert, Niels W. Gade og Emil Hartmann på programmet.

Med en blanding av amatører og profesjonelle musikere, og med Svendsen som sjefdirigent, holdt orkesteret abonnementskonserter i Frimurerlogen. I de vanskelige 1920-årene sank antallet konserter, men orkesteret gjorde seg bemerket under Olavsjubileet i 1930. Under sjefdirigenten Haakon Hoem (1930–1946) ble aktivitetsnivået hevet.

Sjefdirigenten Olav Kielland arbeidet med å reorganisere orkestret mellom 1946 og 1948. I 1947 ble de første heltidsstillingene opprettet i form av Trondheim Kammerorkester, som ble etablert i samarbeid med NRK, og som dannet grunnstammen i symfoniorkesteret.

Dette arbeidet ble fulgt opp av Arvid Fladmoe (1948–1950), og av Finn Audun Oftedal, som var sjefdirigent i over 30 år. Orkesteret kom på statsbudsjettet i 1962.

I de senere år har orkesteret foretatt kritikerroste utenlandsturneer og plateinnspillinger. Fra 2009 har man også bygget ut orkesterets funksjon som operaorkester for Midt-Norge.

Orkesteret har gjort en rekke innspillinger, ikke minst med musikk av norske komponister.

Trondheim Symfoniorkesters sjefdirigenter

Trondheim symfoniorkester med sjefsdirigent Han-na Chang i 2017

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg