Sverresborg (borg i Trondheim)

Rekonstruksjon av Sverresborg, Nidaros.
Fjellknatten Sverresborg ble bygget på, fotografert en gang mellom 1910 og 1915. I dag omslutter Trøndelag folkemuseum denne historiske knausen.
/Nasjonalbiblioteket.

Artikkelstart

Sverresborg var en borg ved Steinberget vest for Trondheim bykjerne. I dag er det kun ruiner igjen av borganlegget, som omsluttes helt av Trøndelag Folkemuseum.

Historikk

Det finnes lite historisk dokumentasjon om Sverresborg, men det er ganske sikkert at den ble anlagt tidlig i 1180-årene, trolig 1182–1183, av kong Sverre Sigurdsson til forsvar av Nidaros. Sverresborg var muligens landets eldste steinborg. Stedet ble valgt med atskillig omhu for naturlig forsvar, i det borgen ble bygget på en markant, steil og mange meter høy fjellknatt.

Anlegget, som også ble kalt Sion (Zion), ble ødelagt av baglerne i 1197, men ble senere bygget opp igjen av Håkon Håkonsson. Det er ikke kjent når borgen gikk ut av bruk.

Skjelettet i brønnen

Arkeologer fant i 2016 et skjelett i brønnen på Sverresborg. Funnet anses som svært interessant, fordi det gir styrke til beretningen i Sverres saga om at baglerne, da de ødela borgen i 1197, kastet en død mann i brønnen. Liket skulle forgifte festningens drikkevann og derved svekke borgens strids- og residensverdi i lang tid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Knut A Rosvold

Skulle ønske tittelen på denne ble endret til f. eks: "Sverresborg - borgruin" - for da kan jeg bruke tittelen "Sverresborg - i Trondheim" til en generell beskrivelse av stedet (bydelen).

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Knut,Det høres lurt ut, jeg endrer tittelen.Mvh Marte

skrev Erlend Hammer

Du kom meg (som vanlig, nær sagt) i forkjøpet, Ryste. Rosvold: Fint!Mvh. Erlend

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei Erlend,Det hender jeg blir litt ivrig i tjenesten;) Men veldig fint å se på du er innom og passer på her.- Marte

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg