Klæbu - tidligere kommune

Faktaboks

innbyggertall:
6076 (2019)
administrasjonssenter:
Klæbu
fylke:
Trøndelag
innbyggernavn:
klæbygg
målform:
bokmål
kommunenummer:
5030 (fram til 2020)
høyeste fjell:
Kråkfjellet (817 moh.)

Kommunevåpen

Klæbu, som var egen kommune fram til 31.12.2019. Nidelva slynger seg gjennom landskapet til venstre i bildet.

/Store norske leksikon ※.

Beliggenhetskart for tidligere Klæbu kommune i Trøndelag.

/Store norske leksikon ※.
Lisens: Udefinert

Klæbu var en kommune i Trøndelag fylke. Den ble slått sammen med Trondheim kommune i 2020. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Ved sammenslåingen hadde Klæbu ca. 6076 innbyggere og dekket et landareal på 175 km².

Klæbu ligger omkring vestenden av Selbusjøen og Nidelvas dalføre, med skogåser og fjell på sidene. Den tidligere kommunen grenset i nord til Trondheim, i øst til Selbu og i vest til Melhus. Ved formannskapslovenes ikrafttreden i 1837 var også Tiller sogn en del av Klæbu formannskapsdistrikt, men Tiller ble utskilt som eget herred i 1899, og siden da har ikke Klæbu hatt grenseendringer. Klæbu utgjør fra 2020 den sørøstligste bydelen i Trondheim.

Klæbu er fra gammelt av kjent som kommunen som huset Klæbu seminar (lærerskole), etablert i 1839. Denne var i virksomhet til 1892, da den ble flyttet til Levanger og videreført som Levanger lærerskole. De tidligere bygningene etter skolen er av historisk og arkitektonisk verdi. I Klæbu lå også Hallsetheimen, som var en stor sentralinstitusjon for mennesker med utviklingshemming. Denne var i drift fra 1917, til HVPU-reformen trådte i kraft i 1996. Bygningene her benyttes nå til boliger, og kultur- og næringsvirksomhet.

Navnet Klæbu kommer av norrønt Kleppabú, første ledd er klepp, ‘fjellknatt‘, som helst står for leir- og jordhaugene langs Nidelva, annet ledd betyr ’bygd’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg