Klæbu (tidligere kommune)

Faktaboks

Innbyggertall
6076 (2019)
Administrasjonssenter
Klæbu
Fylke
Trøndelag
Innbyggernavn
klæbygg
Målform
bokmål
Kommunenummer
5030 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Kråkfjellet (817 moh.)

Klæbus tidligere kommunevåpen. Motivet forestiller innsnevringen av Nidelva ved Trangfossen.

Klæbu, som var egen kommune fram til 31.12.2019. Nidelva slynger seg gjennom landskapet til venstre i bildet.

/Store norske leksikon ※.

Beliggenhetskart for tidligere Klæbu kommune i Trøndelag.

/Store norske leksikon ※.
Lisens: Udefinert

Artikkelstart

Klæbu var en kommune i Trøndelag fylke. Den ble slått sammen med Trondheim kommune i 2020. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform. Ved sammenslåingen hadde Klæbu ca. 6076 innbyggere og dekket et landareal på 175 km².

Klæbu ligger omkring vestenden av Selbusjøen og Nidelvas dalføre, med skogåser og fjell på sidene. Den tidligere kommunen grenset i nord til Trondheim, i øst til Selbu og i vest til Melhus. Ved formannskapslovenes ikrafttreden i 1837 var også Tiller sogn en del av Klæbu formannskapsdistrikt, men Tiller ble utskilt som eget herred i 1899, og siden da har ikke Klæbu hatt grenseendringer. Klæbu utgjør fra 2020 den sørøstligste bydelen i Trondheim.

Klæbu er fra gammelt av kjent som kommunen som huset Klæbu seminar (lærerskole), etablert i 1839. Denne var i virksomhet til 1892, da den ble flyttet til Levanger og videreført som Levanger lærerskole. De tidligere bygningene etter skolen er av historisk og arkitektonisk verdi. I Klæbu lå også Hallsetheimen, som var en stor sentralinstitusjon for mennesker med utviklingshemming. Denne var i drift fra 1917, til HVPU-reformen trådte i kraft i 1996. Bygningene her benyttes nå til boliger, og kultur- og næringsvirksomhet.

Navnet Klæbu kommer av norrønt Kleppabú, første ledd er klepp, ‘fjellknatt‘, som helst står for leir- og jordhaugene langs Nidelva, annet ledd betyr ’bygd’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg