Regionråd, interkommunale regionråd, er samarbeidsorganer mellom nabokommuner som er formalisert gjennom egne vedtekter eller samarbeidsavtaler.
Det er i underkant av 70 regionråd i Norge, og det store flertallet av kommunene er medlem i ett regionråd. I overkant av ti kommuner er med i to regionråd. Rundt 25 kommuner er ikke med i noe regionråd.
Kommunelovens paragraf 27 regulerer det interkommunale samarbeidet, og sier blant annet «To eller flere kommuner, to eller flere fylkeskommuner, eller en eller flere kommuner og en eller flere fylkeskommuner, kan opprette et eget styre til løsning av felles oppgaver. Kommunestyret og fylkestinget gjør selv vedtak om opprettelse av slikt styre. Til slikt styre kan kommunestyret eller fylkestinget selv gi myndighet til å treffe avgjørelser som angår virksomhetens drift og organisering.»
Mange av regionrådene er basert på eldre samarbeidsstrukturer. Vesterålen var blant de første områdene som etablerte et formalisert samarbeid; dette skjedde første gang i 1937 da Vesterålen Interkommunale Kommunikasjonskomité (VIK) ble opprettet (nedlagt 1992). Andre eksempler på tidlige formaliserte samarbeid har vært innenfor kraftutbygging, jordbruksregulering, slakterier, skoler, sykehus m.m.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.