Faktaboks

Ayutthaya

thai Phra Nakhon Si Ayutthaya

Uttale
ayˈutthaya
Ayutthaya
Etter et burmesisk angrep i 1767 sto bare ruiner igjen av det som tidligere var kjent som verdens vakreste by.

Ayutthaya er en by i Thailand, 81 kilometer nord for Bangkok. Byen har 50 830 innbyggere (2020). Den er lokalisert på en øy, omgitt av tre elver, herunder Chao Phraya. Byen ble etablert i 1351 og var Thailands andre hovedstad etter Sukhothai fram til byen ble ødelagt og brent av burmesere i 1767.

På grunn av sin lokalisering og lette ankomst sjøveien via elven Chao Phray var Ayutthaya i fire hundre år et senter for handel med India, Kina, Japan og andre land i Asia, samt vestlige land. I år 1700 hadde byen cirka en million innbyggere, og var da kjent som en av verdens vakreste byer på grunn av det store antall templer. Etter det burmesiske angrepet i 1767 stod imidlertid bare ruiner igjen. I 1991 ble Ayutthayas historiske park oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Byen er et viktig turistsenter. Mange turister, som besøker Bangkok, reiser til Ayutthaya på dagsturer for å se tempelruinene og den historiske parken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg