Chiang Mai

Artikkelstart

Chiang Mai er en by i Thailand, ved elven Ping, 335 meter over havet, i den nordlige delen av landet. Selve Chiang Mai har 200 952 innbyggere (2018). Med de omliggende urbane strøk har byregionen nesten en million innbyggere.

Faktaboks

Uttale
chiang mˈai
Også kjent som
Chiengmai

Senter i Nord-Thailand

Chiang Mai, som er den største byen i Nord-Thailand, er det fremste økonomiske, religiøse, kulturelle og transportmessige sentrum for denne delen av landet. Byen er kjent for sitt tradisjonelle håndverk. Ulike skatte- og avgiftslettelser har fra siste del av 1980-årene tiltrukket seg en rekke thailandske og utenlandske industrietableringer. Chiang Mai er endepunkt for jernbanen fra Bangkok. Byen har også en internasjonal lufthavn. I Chaing Mai er det flere universiteter, høyskoler og vitenskapelige institusjoner, herunder et institutt for jordbruksteknologi fra 1934, et teknisk institutt fra 1957 og Chiang Mai-universitet fra 1964.

Historie

Chiang Mai er en gammel handelsby, anlagt i rettvinklede kvartaler, med levninger av bymur og en fremdeles intakt vollgrav. Byen ble grunnlagt i 1296, og var hovedstad i kongedømmet Lanna Thai til byen ble erobret av burmesere i 1558. Utenfor ved fjellet Suthep ligger tempelområdet Wat Phra That Doi Suthep fra 1300- og 1400-tallet. Dette er et av de fremste valfartssteder i Thailand. I fjellområdet er det også en nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg