Chiang Mai

Chiang Mai er en by i Thailand, ved elven Ping, 335 meter over havet, i den nordlige delen av landet. Selve Chiang Mai har 200 952 innbyggere (2018). Med de omliggende urbane strøk har byregionen nesten en million innbyggere.

Faktaboks

uttale:
chiang mˈai
også kjent som:
Chiengmai

Senter i Nord-Thailand

Chiang Mai, som er den største byen i Nord-Thailand, er det fremste økonomiske, religiøse, kulturelle og transportmessige sentrum for denne delen av landet. Byen er kjent for sitt tradisjonelle håndverk. Ulike skatte- og avgiftslettelser har fra siste del av 1980-årene tiltrukket seg en rekke thailandske og utenlandske industrietableringer. Chiang Mai er endepunkt for jernbanen fra Bangkok. Byen har også en internasjonal lufthavn. I Chaing Mai er det flere universiteter, høyskoler og vitenskapelige institusjoner, herunder et institutt for jordbruksteknologi fra 1934, et teknisk institutt fra 1957 og Chiang Mai-universitet fra 1964.

Historie

Chiang Mai er en gammel handelsby, anlagt i rettvinklede kvartaler, med levninger av bymur og en fremdeles intakt vollgrav. Byen ble grunnlagt i 1296, og var hovedstad i kongedømmet Lanna Thai til byen ble erobret av burmesere i 1558. Utenfor ved fjellet Suthep ligger tempelområdet Wat Phra That Doi Suthep fra 1300- og 1400-tallet. Dette er et av de fremste valfartssteder i Thailand. I fjellområdet er det også en nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg