Thailand

Karakteristisk kalksteinslandskap langs Thailandbuktas vestside. Området er et svært populært reisemål.

Av /NTB Scanpix ※.
kyst i Thailand
Av .

Thailand kan naturlig deles i fire områder: fjelland, sletteland, Khoratplatået og Malayhalvøya.

Fjelland

Den nordlige delen er et fjelland med strøkretning nord–sør. Bratte daler veksler med høye fjell. I nordvest ligger Doi Inthanon (2595 meter over havet) ved et av kildeområdene til elven Chao Phraya. Fjellet er landets høyeste topp.

Sletteland

Lenger sør finnes et sentralt sletteland som omfatter Chao Phrayas dreneringsområde og delta. Det fruktbare landet er hovedsakelig oppdyrket med ris- og maismarker.

Khoratplatået

I øst ligger Khoratplatået, som er et relativt karrig område på 155 000 kvadratmeter og 90–200 meter over havet. Platået er hovedsakelig dekket av sandstein. Området grenser mot Laos i øst og mot Kambodsja i sør, og er omgitt av randfjell opptil 1300 meter over havet. Det dreneres av flere bielver til Mekong.

Malayahalvøya

Det sørlige Thailand omfatter de nordlige deler av Malayahalvøya; som er et kupert og skogrikt landskap med rike tinnforekomster og milelange sandstrender langs kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg