Thailands befolkning

Artikkelstart

Thailands befolkning er estimert til 67 725 979 innbyggere (2014). Folketallet vokste raskt på 1900-tallet, fra 8 millioner i 1905, til 20 millioner i 1950 og 36 millioner i 1970, men vekstraten har avtatt, og er siden 2006 estimert til 0 prosent per år.

Forventet levealder ved fødsel er for kvinner 78 år og for menn 71 år.

Befolkningssammensetning

Landets hovedstad Bangkok ligger på begge sider av elven Chao Prayo. Elven, som er Thailands lengste, er også en viktig transportåre med stor trafikk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Majoriteten av befolkningen, cirka 75 prosent, er etniske thai som kan inndeles i flere regionale grupper med hver sine særpreg. Gruppene taler alle sine egne varianter av thai-språket, men de har felles skriftspråk og religion (theravadabuddhisme). Thaifolket i nordøst taler lao i likhet med halve Laos' befolkning. Både den nordøstlige regionen og språket omtales som Isaan. Arkeologer, språkeksperter og historikere er uenige om thai-folkets opprinnelse; enten om de har levd i området i flere tusen år, eller om de har innvandret fra Indonesia eller fra det sørlige Kina.

Den største minoriteten er kinesere, som utgjør cirka 14 prosent av befolkningen. De fleste kinesere er bosatt i byene, særlig i Bangkok, og de dominerer innen handels- og finansvirksomhet. Kineserne i Thailand er ikke blitt forfulgt av myndighetene i samme grad slik som i andre land i regionen. Blant årsakene til det, er at de har tilpasset seg den lokale kulturen gjennom å tale thai-språket, de har tatt til seg buddhismen, og svært mange har giftet seg inn i den lokale befolkningen.

Andre minoritetsgrupper inkluderer muslimske malayer i sør og khmer, mon og en rekke mindre folkegrupper i fjellstrøkene i vest og nord. Store flyktningestrømmer har i perioder flyktet fra kriserammede naboland, særlig fra Myanmar og Kambodsja. Myndighetene har ført en aktiv politikk for å begrense flyktningestrømmene, og også i enkelte tilfeller presset flyktningene tilbake til sine hjemland.

I mai 2006 oppholdt 140 000 flyktninger fra Myanmar seg i Thailand, hvorav mange har bodd i Thailand opp mot 20 år.

Ofte brukes begrepene 'thai' og 'tai' for å skille mellom Thailands befolkning som helhet, og det etniske thai-folket. Jamfør denne definisjonen omfatter 'thai' alle folkegrupper som er bosatt i Thailand, mens 'tai' (eller 't'ai') omfatter etniske thai som foruten i Thailand også er bosatt i Myanmar, Laos, Vietnam, Kina og India.

Folketetthet

I 2014 var folketettheten 132 innbyggere per kvadratkilometer. Foruten Bangkok-regionen hadde Sentral-regionen størst folketetthet. De tynnest befolkede områdene ligger i vest og lengst i nord. Selv om mange flytter til byene, bor fortsatt en stor andel av befolkningen på landsbygda. Tall for urbanisering er usikre grunnet uklare grenser og store grupper migrantarbeidere, men ble av Verdensbanken i 2014 beregnet til 49 prosent. Bangkok er det dominerende byområdet med 8,5 millioner innbyggere (World Population Review 2014).

Språk

Offisielt språk er thai. Det er morsmål for over 90 prosent av befolkningen. Største språkminoritet er de kinesiskspråklige, videre finnes i sør malayisk- og mot grensen til Kambodsja khmerspråklige.

Religion

Over 90 prosent av befolkningen er buddhister (theravada-skolen). Klostre og templer spiller en svært viktig rolle i folkets daglige liv. De fleste gutter lever i en periode som munker. Muslimer utgjør om lag 5 prosent. Andre religiøse grupper er kristne, hinduer og sikher. De forskjellige stammefolkene har sine respektive religioner, eller er blitt buddhister eller kristne. En liten, men viktig religiøs gruppe (cirka 4000 familier) er de opprinnelig indiske brahminene, som utfører ritualer forbundet med kongehuset og er anerkjente astrologer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg