Thailands befolkning er estimert til 67 223 000 (Verdensbanken 2014). Folketallet vokste raskt på 1900-tallet (1905: 8 mill.; 1950: 20 mill.; 1970: 36 mill.), men vekstraten har avtatt, og er siden 2006 estimert til  0 % per år. Forventet levealder ved fødsel er for kvinner 78 år og for menn 71 år. 

Majoriteten av befolkningen er etniske thai som kan inndeles i flere regionale grupper med hver sine særpreg. Gruppene taler alle sine egne varianter av thai-språket, men de har felles skriftspråk og religion (theravadabuddhisme). Thaifolket i nordøst taler lao i likhet med halve Laos' befolkning. Både den nordøstlige regionen og språket omtales som Isaan. Arkeologer, språkeksperter og historikere er uenige om thai-folkets opprinnelse; enten om de har levd i området i flere tusen år, eller om de har innvandret fra Indonesia eller fra det sørlige Kina.

Den største minoriteten er kineserne. De fleste kinesere er bosatt i byene, særlig i Bangkok, og de dominerer innen handels- og finansvirksomhet. Kineserne i Thailand er ikke blitt forfulgt av myndighetene i samme grad slik som i andre land i regionen. Blant årsakene til det, er at de har tilpasset seg den lokale kultur gjennom å tale thai-språket, de har tatt til seg buddhismen, og svært mange har giftet seg inn i den lokale befolkningen.

Andre minoritetsgrupper inkluderer muslimske malayer i sør, khmer, mon og en rekke mindre folkegrupper i fjellstrøkene i vest og nord. Store flyktningestrømmer har i perioder flyktet fra kriserammede naboland, særlig fra Myanmar og Kambodsja. Myndighetene har ført en aktiv politikk for å begrense flyktningestrømmene, og også i enkelte tilfeller presset flyktningene tilbake til sine hjemland.

I mai 2006 oppholdt 140 000 flyktninger fra Myanmar seg i Thailand, hvorav mange har bodd i Thailand opp mot 20 år.

Ofte brukes begrepene 'thai' og 'tai' for å skille mellom Thailands befolkning som helhet, og det etniske thai-folket. Jamfør denne definisjonen omfatter 'thai' alle folkegrupper som er bosatt i Thailand, mens 'tai' (eller 't'ai') omfatter etniske thai som foruten i Thailand også er bosatt i Myanmar, Laos, Vietnam, Kina og India.

I 2014 var folketettheten 132 per km2. Foruten Bangkok-regionen hadde Sentral-regionen størst folketetthet. De tynnest befolkede områdene ligger i vest og lengst i nord. Selv om mange flytter til byene, bor fortsatt en stor andel av befolkningen på landsbygda. Tall for urbanisering er usikre grunnet uklare grenser og store grupper migrantarbeidere, men ble av Verdensbanken i 2014 beregnet til 49 %. Bangkok er det dominerende byområdet med 8,5 millioner innbyggere (World Population Review 2014).

Offisielt språk er thai. Det er morsmål for over 90 % av befolkningen. Største språkminoritet er de kinesiskspråklige, videre finnes i sør malayisk- og mot grensen til Kambodsja khmerspråklige.

Over 90 % av befolkningen er buddhister (theravada-skolen). Klostre og templer spiller en svært viktig rolle i folkets daglige liv. De fleste gutter lever i en periode som munker. Muslimer utgjør ca. 5 %. Andre religiøse grupper er kristne, hinduer og sikher. De forskjellige stammefolkene har sine respektive religioner, eller er blitt buddhister eller kristne. En liten, men viktig religiøs gruppe (ca. 4000 familier) er de opprinnelig indiske brahminene, som utfører ritualer forbundet med kongehuset og er anerkjente astrologer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.