monsunklima

Monsun. Prinsippet for Asias monsun er det samme som for monsunvinder ellers i verden. Temperaturen synker raskere over land enn over hav. Om sommeren blir landet oppvarmet i forhold til havet, og de oppvarmede, stigende luftmassene over land danner lavtrykk som trekker inn fuktige pålandsvinder. Om vinteren blir landet nedkjølt i forhold til havet, og kalde, synkende luftmasser over land danner høytrykk med tørr fralandsvind som resultat.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Monsunklima er en variant av tropisk regnklima med regnfattig vinter, skiller seg fra savanneklima ved at årsnedbøren er større og/eller tørketiden mindre markert, slik at det kan vokse tropisk regnskog. Betegnelsen monsunklima brukes også mer generelt om klimaet både i tropiske og tempererte monsunstrøk.

Faktaboks

Uttale
monsˈunklima

Eksempel på monsunklima kan hentes fra India, som har en kjølig årstid dominert av nordøst-monsunen, en varm årstid når denne stilner av, og regntid når oppvarmingen av landet er kommet så langt at sørvest-monsunen trenger inn. Foruten i større deler av Sør-Asia finnes monsunklima i mindre områder av Afrika, Australia og Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg