proteksjonisme

Proteksjonisme er en betegnelse på importtoll, importforbud og andre handelspolitiske virkemidler som tar sikte på å beskytte innenlandsk produksjon mot konkurranse fra andre land.

Faktaboks

Uttale
proteksjonˈisme

Valutakontroll kan tjene samme formål.

Proteksjonisme begunstiger visse næringer, men må betales av forbrukere og andre næringer. Alle næringer kan ikke beskyttes samtidig.

Historie

Former for proteksjonisme dominerte handelspolitikken under merkantilismen på 1600- og 1700-tallet. Frihandel spredte seg fra Storbritannia til andre land utover på 1800-tallet, blant annet gjennom handelsavtaler.

Frihandelen kulminerte i 1870-årene og ble avløst av stigende proteksjonisme i de fleste land for både landbruksvarer og industriprodukter.

Krisen i mellomkrigstiden stimulerte proteksjonisme ytterligere, særlig i USA. Etter andre verdenskrig gikk USA i spissen for en bevisst og effektiv, om enn gradvis, liberalisering, blant annet via GATT. Den USA-støttede markedsdannelsen i Vest-Europa gjennom EF og senere EU og EFTA, var også viktige.

GATTs, og senere Verdens handelsorganisasjons, virksomhet gjelder industrivarer, mens landbruksvarer gjennom hele etterkrigstiden har vært gjenstand for omfattende proteksjonisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg