Phuket

Phuket er en øy, en by og provins i Thailand. Øya er lokalisert utenfor landets vestkyst i Andamansjøen. Med et areal på 543 km2 er den landets største øy. På øya er det cirka 300 000 innbyggere. Byen som ligger på østsiden av øya, har 89 072 innbyggere (2018). Provinsen omfatter dessuten 32 mindre øyer.

Øya har kupert natur med sandstrender og kalksteinklipper langs kysten, og rester av regnskog i det indre. Høyeste punkt er 529 moh. Befolkningen er hovedsakelig buddhister, men 1/3 er muslimer.

Næringsliv

Phuket er en av Thailands rikere provinser. Turisme er den viktigste næringsveien, fulgt av landbruk med gummi- og ananasplantasjer samt dyrking av ris, cashewnøtter og kakao. Det foregår også utvinning av tinn. Det er betydelig turisme både til byen Phuket på østkysten og andre steder på øyas vestkyst som Patong, Karon og Kata. Det gjelder også flere av provinsens mindre øyene som Phi Phi-øyene.

Øya har en internasjonal flyplass. I 2017 reiste 16,9 millioner passasjerer over denne flyplassen. Det er veiforbindelse fra øya Phuket til fastlandet via bru.

Historie

Phuket har opp gjennom historien vært et møtested for indiske, arabiske, malayiske, kinesiske og portugisiske handelsmenn, noe som har vært med på å forme dagens kultur. Øya kom under det thailandske kongedømme på 1200-tallet, og ble angrepet av burmesere i 1785.

Phuket ble hardt rammet av en tsunami-katastrofe 26. desember 2004.

Norge og Phuket

Norge har et honorært konsulat i byen Phuket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg