Phuket, øy (og provins) i Thailand, på vestkysten, Andamansjøen, landets største øy; ca. 550 km2 med 249 400 innb. (2000). Hovedstad: Phuket.

Phuket har kupert natur med sandstrender og kalksteinklipper langs kysten, og rester av regnskog i det indre. Høyeste punkt er 529 moh. Befolkningen er hovedsakelig buddhister, dog er 1/3 muslimer. Øya er en av Thailands rikere provinser. Turisme er viktigste næringsvei fulgt av landbruk med gummi- og ananasplantasjer samt dyrking av ris, cashewnøtter og kakao. Utvinning av tinn. Betydelig turisme, bl.a. til Bangtao, Kamala, Karon, Kata, Phi Phi-øyene, Krabi/Ao Nang, Khao Lak, Lanta og Patong. Øya har internasjonal lufthavn og veiforbindelse med fastlandet via bru.

Phuket har opp gjennom historien vært et møtested for indiske, arabiske, malayiske, kinesiske og portugisiske handelsmenn, noe som har vært med på å forme dagens kultur. Øya kom under det thailandske kongedømme på 1200-tallet, og ble angrepet av burmesere i 1785. Phuket ble hardt rammet av en tsunami-katastrofe 26. desember 2004.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.