Phuket er en øy, by og provins i Thailand. Øya er lokalisert utenfor landets vestkyst i Andamansjøen. Med et areal på 543 kvadratkilometer er den landets største øy. På øya er det cirka 300 000 innbyggere. Byen, som ligger på østsiden av øya, har 79 308 innbyggere (2020). Provinsen omfatter dessuten 32 mindre øyer.

Øya har kupert natur med sandstrender og kalksteinklipper langs kysten og rester av regnskog i det indre. Høyeste punkt er 529 meter over havet. Befolkningen er hovedsakelig buddhister, men 1/3 er muslimer.

Næringsliv

Phuket er en av Thailands rikere provinser. Turisme er den viktigste næringsveien, fulgt av landbruk med gummi- og ananasplantasjer samt dyrking av ris, cashewnøtter og kakao. Det foregår også utvinning av tinn. Det er betydelig turisme både til byen Phuket på østkysten og andre steder på øyas vestkyst som Patong, Karon og Kata. Det gjelder også flere av provinsens mindre øyer som Phi Phi-øyene.

På nordlige delen av øya er Phuket internasjonale flyplass. I 2018 reiste 18,9 millioner passasjerer over denne flyplassen. Det er veiforbindelse fra øya Phuket til fastlandet via bru.

Historie

Phuket har opp gjennom historien vært et møtested for indiske, arabiske, malayiske, kinesiske og portugisiske handelsmenn, noe som har vært med på å forme dagens kultur. Øya kom under det thailandske kongedømme på 1200-tallet, og ble angrepet av burmesere i 1785.

Phuket ble hardt rammet av en tsunami-katastrofe 26. desember 2004.

Norge i Phuket

Norge har et honorært konsulat i byen Phuket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg