Faktaboks

Chao Phraya

thai Mae Nam Chao Phraya

thai menam

Chao Phraya, Bangkok
Chao Phraya der den renner gjennom Thailands hovedstad Bangkok.
Chao Phraya, Bangkok
Av .

Chao Phraya er en elv i Thailand. Elven begynner der elvene Ping og Nan flyter sammen ved byen Nakhon Sawan på Thailands fruktbare sentrale sletteland. Selve Chao Phraya, som er 372 kilometer lang, renner gjennom flere byer, herunder Ayutthaya og Bangkok og munner ut i Thailandbukta.

Elven Ping har sitt utspring i fjellkjeden Daen Lao i provinsen Chiang Mai i den nordlige delen av Thailand og har en lengde på 658 kilometer. Nan har sitt utspring i den nordøstlige delen av Thailand, nær grensen til Laos og har en lengde på 630 kilometer. Elvene Ping/Chao Phraya og Nan/Chao Phraya, som er henholdsvis 1030 og 1002 kilometer lange, har flere bielver.

Chao Phraya har i århundrer vært en viktig vannvei for transport av ris og teak til Bangkok. Elvens samlede nedbørfelt er på 160 400 kvadratkilometer. Elven og dens kanalsystem (khlong) gir vann til et omfattende nettverk av irrigasjonskanaler. Chao Phraya er derfor av stor betydning for landets landbruk. Det drives også fiske i elven og dets kanaler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norton Ginsburg: The Pattern of Asia. Printice-Hall Inc., Eastwood Cliffs, New Jersey, 1963.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg