Kunst i Thailand

Thailand har mottatt impulser fra omkringliggende land, særlig fra India og Kina. De viktigste stilperiodene etter forhistorisk tid betegnes etter de ulike periodenes hovedsteder.

Skulptur

Dvaravatistilens (500 f.Kr.-100 e. Kr.) buddhaskulpturer er sterkt påvirket av indisk kunst, særlig Gupta- og Pala. Senere fikk buddhafigurene såkalte Mon-trekk, karakterisert ved flat ansiktsform, bred nese, vrengte øyelokk og tykke lepper. Skulpturene ble laget i stein eller bronse, relieffer ofte i stukk.

Srivijayastilen (700-1200) sør i landet var også indisk-påvirket. Særlig bronseskulpturene er av høy kvalitet. Lopburistilen (1000-1200) var først og fremst påvirket av khmerfolkets kultur, og blandet buddhisme og hinduisme med andre religiøse forestillinger. Buddhafigurene ble ofte rikt utsmykket med halskjede, armbånd og krone. Chiensaenstilen (1000-1700) utviklet seg i nord. De fleste av buddhafigurene utført i denne perioden er støpt i bronse og viser stiltrekk fra Sri Lanka.

Sukhothaistilen (1200-1300) i Sør-Thailand viser påvirkning både fra Khmer, Myanmar og Sri Lanka. Skulpturene er særlig kjent for sin elegante utførelse, med usedvanlig glatte og plastiske former. Omtrent samtidig oppstod U Thongstilen (1200-1400), også i sør, som viser en kombinasjon av tidligere stiler, men som likevel har visse særtrekk. Ayudhyastilen (1450-1700) bredte seg over store deler av Thailand. Buddhabildene ble nå mer stiliserte og mot slutten av perioden var den kunstneriske kvaliteten betydelig svekket. Bangkokstilen (fra slutten av 1700-tallet) tilførte ikke noe nytt. Typiske er småskulpturer som skildrer episoder fra Buddhas liv.

Maleri

Thailandsk maleri er også hovedsakelig religiøst. De vanligste motivene er fremstillinger av Buddha og episoder fra hans liv og. De finnes først og fremst i klostrenes freskomalerier. Fargene er sterke og bildene har gjerne innslag av bladgull. Ved siden av muralmalerier ble det skapt bokillustrasjoner samt lakk og tusjmalerier.

Arkitektur

Blant de eldste arkitektoniske funn i Thailand er stupaer. Verdt å nevne er Vat Phra Meru i Nakhon Pathom og stupaene ved Ku Bua og U Thong. En del av stupaene har elefantformer som støtter basis, etter mønster fra Sri Lanka. Et av Thailands eldste templer, Phra Prang Sam Yot i Lop Buri, ble oppført i stein av khmerfolket på slutten av 1100-tallet.

Den konservative burmesiske buddhistiske byggestilen påvirket arkitekturen i sør, mens man i nord har bevart flere mer stedegne eldre byggeskikker. En rekke imponerende buddhistiske steinbygninger fra ulike epoker finnes i Ayutthaya i sør. Den typiske trekonstruksjonen, som ble brukt i palasser og klostre, dukket opp i Bangkok på 1700-tallet. Bygningene har høye gavler og bratte tegltak med overhengende takspring. Taket er gjerne markert med praktfulle spir.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg