Foran presidentvalget i oktober 2010 var Dilma Rousseff en svært uvanlig kandidat: Kvinne; under militærdiktaturet medlem av en venstreorientert geriljagruppe, fengslet og torturert. Som samfunnsøkonom, energiminister og senere stabssjef under Lula, framsto hun mer som teknokrat enn som politiker. Lula sørget for at hun ble PTs kandidat – Lula mente hun var den beste garantisten for at hans kurs for Brasil ble videreført. Lulas popularitet gjorde at hun vant valget. Den konservative motkandidaten José Serra prøvde å bruke abortspørsmålet mot henne. I likhet med PT og kvinnebevegelsen var Dilma for å avkriminalisere abort, men det sto ikke noe om dette i programmet hennes. Hun fikk 56 prosent av stemmene i andre valgomgang, noe lavere enn det Lula hadde oppnådd i de foregående valgene.
Som president prøvde hun aktivt å riste av seg stemplet som «sekretæren til Lula». Hun markerte seg på fronter som gjorde at hun fikk fiender der Lula visste å skaffe seg viktige allierte. Tre eksempler: For det første prioriterte hun industri- og kraftutbygging framfor miljøvern. Med vekstprogrammet PAC finansierte hun det gigantiske vannkraftverket Belo Monte ved Xingu-elva i Amazonas. Hun møtte sterk motstand fra miljøvernere innenfor og utenfor PT, og Marina Silva som var miljøvernminister fra 2003 til 2008 brøt med PT og stilte mot Dilma i presidentvalgene i 2010 og 2014.
For det andre prøvde Dilma å senke det skyhøye rentenivået i Brasil for at det skulle bli lettere for entreprenører og folk flest å ta opp lån. På denne måten skulle det bli flere innenlandske investeringer og økt vekst. Dette støtte på sterk motstand fra finansinstitusjoner og det øvre sosiale sjikt som hadde store formuer blant annet i form av statsobligasjoner med høy rente.
For det tredje fremmet hun det som i Brasil omtales som «republikanske» verdier: kamp mot korrupsjon og misbruk av fellesskapets ressurser, samt respekt for menneskerettighetene som grunnlag for en moderne rettsstat. Hun ga ministre sparken med én gang de ble mistenkt for korrupsjon. Hun innførte kvotering av studenter fra lavinntekts- og afrobrasilianske familier ved opptak til de føderale universitetene. Hun satte ned en sannhetskommisjon foran 50-årsmarkeringen av militærkuppet i 1964. Slike tiltak gjorde at en rekke grupper nærmest la henne for hat, slik som i militæret og politistyrkene, i den hvite middelklassen, og ikke minst blant politikere og ledere i Kongressen kjent for sine korrupte forbindelser. At hun var en sterk kvinne stred dessuten med de sterke sosialkonservative tradisjonene i Brasil.
Blant folk flest var det imidlertid to forhold som gjorde at Dilma og PT begynte å miste grepet. For det første brøt det ut et folkeopprør i juni-dagene 2013. En ungdoms- og studentdemonstrasjon i São Paulo mot stadig dyrere bussbilletter ble møtt med kraftig vold fra politiets side. I store deler av Brasil utløste dette stor sympati med demonstrantene, og prisøkningene ble satt i sammenheng med pengesløseriet og korrupsjonen i tolv byer som bygde nye stadion til fotball-VM.
Dilma, som landets øverste ansvarlige, så sin popularitet falle som en stein. Flere millioner tok til gatene etter spontane initiativ på sosiale medier. Dilma prøvde å svare med en nasjonal transportplan for byene og med enda sterkere tiltak mot korrupsjon, men mange av forslagene ble stoppet i Kongressen, og Dilma mistet troverdighet. For det andre ble landets økonomi stadig dårligere utover i 2014. Prisene på det internasjonale markedet for olje, andre mineraler og landbruksprodukter sank kraftig. Veksten flatet ut og arbeidsledigheten økte. Likevel maktet Dilma å bli gjenvalgt. Hun vant med særs knapp margin, 51 prosent av stemmene, mot den konservative kandidaten Aecio Neves.
Dette viste seg å bli en pyrrhos-seier. Neves klaget det jevne valgresultatet inn til domstolene – han mente Dilma hadde vunnet fordi hun hadde feilinformert velgerne om landets og statens finansielle situasjon. Kongressen hadde fått et mer konservativt flertall, og flere der hevdet at Dilma hadde trikset med regnskapstallene ved å låne penger ulovlig fra statsbanker for å erstatte manglende skatteinntekter. Denne formen for triksing, eller «pedalada» som de kalte det med et uttrykk fra brasiliansk fotballspråk, var begrunnelsen for at en rekke representanter i Kongressen krevde Dilma stilt for riksrett. Samtidig gjorde Dilma en avgjørende taktisk feil: hun motsatte seg at Eduardo Cunha fra det allierte partiet PMDB ble valgt til president for Representantenes hus i Kongressen. Etter at Cunha likevel ble valgt, fremmet hun og PT korrupsjonsanklager mot ham. Cunha svarte med å godkjenne at det ble satt i gang en riksrettsprosess mot Dilma.
Avgjørende for at Dilma kom på defensiven var «Operasjon Bilvask» («Lava Jato»), Brasils til da største korrupsjonsskandale. I statsoljeselskapet Petrobras satt direktører utnevnt av de politiske partiene i koalisjonen til Dilma. Direktørene krevde inn bestikkelser fra entreprenører som fikk tildelt kontrakter av Petrobras. Bestikkelsene ble sluset inn i hemmelige valgkampfond til politiske partier og politikere. Landets største og rikeste entreprenører, på sin side, dannet karteller som sikret at alle fikk kontrakter etter tur. Statsadvokatene og dommerne med ansvar for Lava Jato samarbeidet tett i etterforskningen. Sentralt sto dommeren Sérgio Moro. Detaljer fra hemmelige avhør ble systematisk lekket til massemediene, og tiltalte fikk prutet ned fengselsdommene ved å angi andre personer, gjerne høytstående politikere. Lava Jato ble på denne måten kraftig politisert og brukt særlig mot PT, selv om de fleste andre store partiene også var involvert, og mot Dilma. Selv om det aldri forelå tiltale mot henne, ble Lava Jato klistret til hennes navn som om riksrettssaken dreide seg om korrupsjon.
En annen årsak til at Dilma ble drevet fra skanse til skanse i politikken, var at hun rett etter valget overtok høyresidens krisepolitikk. Hun utnevnte Joaquim Levy, en av toppsjefene i Brasils største privatbank, til finansminister. Innstramminger og privatiseringer gjorde at fagforeninger og andre grupper som utgjorde kjernevelgerne til Dilma, ble rasende og frustrerte. Venstresiden sluttet å mobilisere i gatene til støtte for Dilma. En ny høyreside med blant annet Bevegelsen Fritt Brasil (MBL), ledet av velutdannede unge menn, overtok det som hadde vært venstresidens tradisjonelle våpen: gatedemonstrasjoner. 17. april 2016 støttet et stort flertall i Representantens hus at Dilma skulle stilles for riksrett, og hun ble øyeblikkelig suspendert fra stillingen. Senatet avga sin dom 31. august 2016: Flertallet avsatte Dilma som president.
Venstresiden hevdet at Dilma var utsatt for et juridisk-parlamentarisk kupp, og at hun ikke hadde foretatt seg noe ulovlig som rettferdiggjorde riksrett. Hennes visepresident siden 2011, Michel Temer fra sentrumspartiet PMDB, gikk i 2016 aktivt inn for hennes avsettelse. Temer regjerte som president fram til valgene i oktober 2018. Han brukte makten til å forhindre at anklagene mot ham om omfattende korrupsjon gjennom årtier skulle komme for retten. I tillegg fikk regjeringen Kongressen med seg på en rekke høyreradikale og nyliberale tiltak for å få sving på økonomien, uten at det hjalp det spor. Da valget nærmet seg i 2018, hadde Brasil opplevd fem år på rad med nedgang (negativ vekst) i økonomien.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.