Amazonas - delstat i Brasil

Et lite stykke av Amazonas-bekkenet sett fra luften. Her finner vi verdens mest utstrakte forekomst av tropisk regnskog. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Amazonas. Hus ved en elvebredd i regnskogen. Indianere og mestiser utgjør en stor del av befolkningen i disse områdene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Delstaten Amazonas gjennomskjæres av en rekke elver med tett vegetasjon langs elvebreddene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Amazonas, delstat i nordvestlige Brasil (i Amazônia), Nord-regionen, grenser til Peru, Colombia og Venezuela samt til delstatene Roraima, Pará, Mato Grosso, Rondônia og Acre; 1 550 947 km2 med 3 167 600 innb. (2007); landets største delstat, men en av de tynnest befolkede. Hovedstad og dominerende by er Manaus.

Faktaboks

uttale:
amazˈonas

Natur

Elveslette langs elvene, ellers for det aller meste lavland under 200 moh. Imerifjellene, som er en del av Guyanahøylandet, danner grensen mot Venezuela og inkluderer toppene Neblina (3014 moh., Brasils høyeste fjell) og 31 de Março (2994 moh.). Mange store elver, som samtlige er en del av Amazonasvassdraget, og som hver i seg er svært vannrike, renner gjennom delstaten fra nord, vest og sør i retning øst. De inkluderer Solimões, Juruá, Purus, Negro, Içá, Japurá og Madeira. Den amazoniske regnskogen dekker 92 % av arealet. Nasjonalparken Jaú står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Befolkning

Området er tynt befolket. De fleste bor i tettbebyggelser langs elvene. I områder som preges av periodiske oversvømmelser, står husene på påler. Majoriteten av befolkningen har sin opprinnelse i Brasils Nordøst-region hvorfra mange arbeidssøkende har innvandret til Amazonas. Andelen tilhørende urbefolkningen indianere er den høyeste i Brasil og teller 119 900 personer (folketellingen 2000). 75 % av befolkningen bor i byer, og halvparten bor i hovedstaden Manaus (1,6 mill. innb. 2007).

Næringsliv

Amazonas skiller seg fra de andre delstatene i Nord-regionen ved at industrien er viktigste økonomiske sektor (57 %, 2002). Etter føderalt initiativ er et industrielt senter etablert i Manaus hvor foretak kan utnytte spesielle skatte- og avgiftslettelser. Det produseres elektriske og elektroniske artikler, motorsykler, sykler, kjemiske produkter og fryseelementer. Skogressursene er store, men rovhugst er et problem. Mindre mengder olje og naturgass utvinnes. Økoturisme er en sterk voksende næring. Spesielle «jungelhoteller» er bygd i omegnen rundt Manaus, Manacapuru og Itacoatiara. Viktigste transportårer er elvene Amazonas, Madeira og Negro. De få veiene er til tider ufremkommelige.

Historie

Amazonas fikk en voldsom økonomisk vekst i perioden 1872–1910 da området produserte 40 % av verdens rågummi (kautsjuk). Folketallet økte fra 58 000 ved folketellingen 1872 til 1,4 mill. ved folketellingen 1920. Etter at Asia overtok nesten all naturgummiproduksjon rundt 1920, ble økonomien sterkt svekket. Ny vekst kom først i gang etter 1967 da de føderale myndighetene opprettet en industrisone i Manaus med store skatte- og avgiftslettelser. Amazonas opplevde etter det på nytt en rask økonomisk vekst, særlig i perioden frem til 1975.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg