Dilma Rousseff

Faktaboks

Dilma Rousseff
Dilma Vana Rousseff
Født
14. desember 1947

Dilma Rousseff var president i Brasil fra 2011 til 2016.

Dilma Vana Rousseff
Av /SCANPIX.

Artikkelstart

Dilma Vana Rousseff, brasiliansk politiker og økonom, født 1947, Brasils president fra 1. januar 2011 til hun ble avsatt i en riksrettssak 31. august 2016. Rousseff tilhører arbeiderpartiet Partido dos Trabalhadores (PT) og var den første kvinnelige presidenten i Brasil.

Bakgrunn

Dilma Vana Rousseff kommer fra en middelklassefamilie i Belo Horizonte i delstaten Minas Gerais. Faren, Pedro Rousseff (født Petar Rúsev), advokat og entreprenør, kom til Brasil i 1930-årene som politisk flyktning. Han var forfulgt på grunn av sin aktive deltakelse i det bulgarske kommunistpartiet, som ble forbudt i 1924. Hennes mor Dilma Jane da Silva, en skolelærer født i delstaten Rio de Janeiro, er oppvokst i Minas Gerais hvor hennes foreldre hadde en stor gård. De giftet seg og fikk tre barn, Igor, Dilma Vana og Zana Lúcia (som døde i 1977).

Rousseff gikk på en konservativ katolsk kostskole for jenter, Colégio Nossa Senhora de Sion. I 1964, året da militæret tok over statsmakten i Brasil, begynte hun på en offentlig videregående skole. Her begynte Rousseff å engasjere seg i politikk.

Politisk karriere

I 1967 knyttet Rousseff seg til den venstreorienterte organisasjonen Política Operária (POLOP) som tilhørte det sosialistiske partiet Partido Socialista Brasileiro (PSB). PSBs medlemmer var splittet i synet på hvordan diktaturet burde bekjempes; om det var gjennom kamp for valg i en grunnlovsforsamling eller væpnet kamp. Rousseff støttet det sistnevnte og sluttet seg til den marxistiske geriljagruppen Comando de Libertação Nacional (COLINA). Rousseff ble pågrepet av militæret i 1970, og ble arrestert og torturert mellom 1970 og 1972.

Etter løslatelsen, fortsatte Rousseff sitt politiske engasjement i Porto Alegre. Sammen med Carlos Franklin Paixão de Araújo, som skulle bli hennes mann i 30 år og far til hennes datter Paula Rouseff Araújo, var hun med på å grunnlegge det venstreorienterte partiet Partido Democratico dos Trabalhadores (PDT) i delstaten Rio Grande do Sul. Rousseff var medlem av delstatsregjeringen i Rio Grande do Sul i tidsperioden 1990–94 og 1998–2002. Etter en intern konflikt i Olívio Dutra kabinettet, forlot hun PDT og knyttet seg til Partido dos Trabalhadores (PT).

Da Luiz Inácio «Lula» da Silva (PT) ble valgt til president i 2002, ble Rousseff gruve- og energiminister i hans regjering 2003–05. På grunn av politisk krise forbundet med den store korrupsjonskandalen Mensalão, måtte Lulas stabssjef, José Dirceu, gå av. Rousseff tok da over fra 2005 til 2010.

President

Rousseff var en av Lulas nærmeste medarbeidere og foretrukne kandidat som etterfølger. Ved presidentvalget i 2010 fikk hun 46,9 prosent av stemmene i første valgomgang og 56,1 prosent i andre valgomgang. Rousseff ble innsatt som Brasils første kvinnelige president 1. januar 2011.

Ved presidentvalget i 2014 ble hun gjenvalgt for en ny fireårsperiode, med 51,52 prosent av stemmene i andre valgomgang. Hun startet sin andre periode som president 1. januar 2015. På grunn av sterk økonomisk nedgang i Brasil og den største korrupsjonsskandalen i Brasils historie, Lava Jato – som involverte oljeselskapet Petrobras, store byggeselskaper og politikere, dalte imidlertid Rousseffs oppslutning raskt. Fallende priser på jordbruksvarer og råvarer, samt nedgang i eksport og nasjonalprodukt førte til at Rousseff måtte gjennomføre strenge innstrammingstiltak. Dette gjorde henne upopulær, selv blant egne velgere.

Med påskudd om at hun hadde dekket over budsjettunderskudd før hennes gjenvalg i 2014, åpnet presidenten i nasjonalforsamlingen, Eduardo Cunha, en riksrettssak mot Rousseff i desember 2015. Dette har blitt omtalt som en hevnaksjon for at PT ikke ville beskytte Cunha og hans allierte mot korrupsjonstiltaler.

Avsettelse

17. april 2016 stemte mer enn halvparten av underhuset (352 av 594) for Rousseffs avsettelse og 12. mai ble hun midlertidig suspendert som president. 31. august 2016 vedtok senatet å avsette Rousseff som president med 61 stemmer for og 20 stemmer mot. Rousseff og venstrefløyen har kalt dette et kupp og et angrep mot demokratiet.

Siden Rousseffs avsettelse har visepresident Michel Temer fra næringslivspartiet Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB) tatt over som president. Temer og mange av hans kolleger er anklaget for korrupsjon og store deler av Brasils befolkning har tatt til gatene i de største byene hvor de krever Temers avgang og forlanger gjenvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg