amnesti

Artikkelstart

Amnesti, beslutning om at personer som har forøvet visse arter straffbare handlinger (særlig politiske) eller er dømt til visse arter straff, skal fritas for tiltale eller straff.

Faktaboks

Uttale
amnestˈi
Etymologi
av gresk amnestia, ‘glemsel’

Etter norsk rett må amnesti skje ved lov. Amnesti for politiske lovbrudd er hittil bare gitt én gang i Norge, nemlig ved lov 21. juni 1929 om amnesti for lovovertredelser i anledning av den iverksatte streik i bygningsfagene og de grafiske fag i 1928.

I forbindelse med rettsoppgjøret etter den tyske okkupasjonen av Norge ble det gitt lovbestemmelser av amnestilignende karakter, jf. landssviklovgivningen.

I våpenlovens § 34 er gitt en hjemmel til regjeringen til å kunne vedta amnesti til den som ulovlig besitter skytevåpen. Dette har skjedd ved flere anledninger, senest i perioden 1. mars til 31. mai 2017. Formålet er at ulovlige våpen skal kunne innleveres til myndighetene slik at de ikke befinner seg hos private uten kontroll.

Skattemyndighetene er også gitt mulighet til å gi amnesti for straffeforfølgning til personer som selv melder fra om at de har ubeskattet formue eller inntekter før skattemyndighetene ved egne kontroller er kommet over opplysninger om dette.

I motsetning til amnesti, kan benådning bare skje i enkelttilfeller og etter at straff er idømt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg