Amnesti er en beslutning om at personer som har begått visse typer straffbare handlinger (særlig politiske) eller er dømt til visse typer straff, skal fritas for tiltale eller straff.

Faktaboks

Uttale
amnestˈi
Etymologi
av gresk amnestia, ‘glemsel’

Etter norsk rett må amnesti skje ved lov. Amnesti for politiske lovbrudd er hittil bare gitt én gang i Norge, nemlig ved lov 21. juni 1929 om amnesti for lovovertredelser i anledning av den iverksatte streik i bygningsfagene og de grafiske fag i 1928.

I forbindelse med rettsoppgjøret etter den tyske okkupasjonen av Norge ble det gitt lovbestemmelser av amnestilignende karakter, jf. landssviklovgivningen.

Regjeringen kan vedta amnesti til den som ulovlig besitter skytevåpen, ifølge våpenloven § 34. Dette har skjedd ved flere anledninger, senest i perioden 1. mars til 31. mai 2017. Formålet er at ulovlige våpen skal kunne innleveres til myndighetene slik at de ikke befinner seg hos private uten kontroll.

Skattemyndighetene er også gitt mulighet til å gi amnesti for straffeforfølgning til personer som selv melder fra om at de har ubeskattet formue eller inntekter før skattemyndighetene ved egne kontroller er kommet over opplysninger om dette.

I motsetning til amnesti, kan benådning bare skje i enkelttilfeller og etter at straff er idømt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg