Faktaboks

Getúlio Vargas

Getúlio Dorneles Vargas

Uttale
sjet'oliå vˈargas
Født
19. april 1882, São Borja, Rio Grande do Sul, Brasil
Død
24. august 1954, Rio de Janeiro, Brasil
Levetid - kommentar
Enkelte kilder oppgir 1883 som Vargas' fødselsår, men dette skal være en forfalskning som Vargas selv av ukjente årsaker stod for.
Getúlio Vargas
Getúlio Vargas styrte Brasil som president i to perioder. I 1951 ble han valgt demokratisk, til tross for at han hadde styrt med diktatorisk makt i mange år og blitt avsatt ved et militærkupp bare seks år tidligere. Dette er det offisielle presidentportrettet tatt ved innsettelsen 31. januar 1951.
Av /Agência Brasil.
Lisens: CC BY SA 4.0

Getúlio Vargas var en brasiliansk politiker som var president i Brasil fra 1930 til 1945 og deretter igjen fra 1951 til 1954. Vargas er en av de mest fremtredende skikkelsene i Brasils politiske historie, og styrte i lang tid landet med diktatorisk makt, men er også kjent for å ha stått bak store reformer og bidratt til økonomiske oppgangstider.

Bakgrunn

Getúlio Vargas og Franklin D. Roosevelt
Getúlio Vargas (til venstre) og USAs president Franklin D. Roosevelt i samtaler på et amerikansk marineskip utenfor Natal i Brasil i januar 1943. Vargas hadde mye til felles med de europeiske fascistene, og vurderte lenge å gå inn på tysk og italiensk side under andre verdenskrig. Til slutt bestemte han seg imidlertid for å gå inn på alliert side i krigen, etter mye press fra USA.
Av .

Getúlio Vargas kom fra den sørlige delstaten Rio Grande do Sul og var utdannet jurist. Han var medlem av nasjonalforsamlingen fra 1922 til 1926, og deretter finansminister fra 1926 til 1928. Fra 1928 til 1930 var han guvernør i hjemstaten Rio Grande do Sul.

Vargas ved makten

Vargas kom til å dominere landets politiske liv i et kvart århundre, og innledet med å ta makten ved et kupp 1930, etter å ha gjort forgjeves forsøk på å bli valgt til president. I hans første presidentperiode fant den modernisering av Brasil sted som siden er blitt knyttet til hans navn. Statens virkeområde ble i disse årene sterkt utvidet, og Vargas' regime kan med en viss rett kalles en søramerikansk utgave av Franklin Roosevelts New Deal. Men Vargas' styre var diktatorisk, og i 1937 gjennomførte han et nytt kupp som gjorde Brasil til en nærmest totalitær stat, ofte omtalt som Estado Novo, 'Den nye stat'.

I den demokratiske stemningen som oppstod etter forfatningsreformene i 1945 ble Vargas imidlertid avsatt etter press fra hæren. Likevel ble valgt til president på ny i 1951. I sin andre presidentperiode søkte han støtte hos arbeiderklassen, men mestret ikke det tross alt mer demokratiske systemet han nå ble nødt til å fungere i. Da hæren i 1954 igjen ville presse ham til å gå av, begikk han selvmord med et enkelt pistolskudd mot hjertet på sitt kontor i Catete-palasset i Rio de Janeiro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg