Fernando Collor de Mello

Faktaboks

Fernando Collor de Mello

Fernando Affonso Collor de Mello

Uttale
cˈollor de mˈello
Født
1949, Rio de Janeiro, Brasil

Senator og tidligere president Fernando Collor under en tale i senatet i juli 2015.

Artikkelstart

Fernando Collor de Mello er en brasiliansk politiker og forretningsmann som var president i Brasil fra 1990 til 1992. Han gikk av etter korrupsjonsanklager og et mislykket forsøk på å stanse rettssaken mot ham utstedt av det brasilianske senatet.

Collor gjorde karriere i den lille delstaten Alagoas, der han ble guvernør i 1986. I 1989 vant han overraskende presidentvalget og slo ut mer etablerte kandidater på et program for modernisering av landet og kamp mot korrupsjon. Collor var første president som ble valgt i direkte valg på 29 år etter militærdiktaturet (1964–1985), og ble i en alder av førti år den yngste presidenten i brasiliansk historie.

Som president representerte Collor det høyreliberale partiet PRN. Hans visjon om «det nye Brasil» inkluderte privatisering av ineffektive statlige selskaper, et økonomisk innstrammingsprogram i forsøk på å bremse hyperinflasjon og vern av Amazonasregnskogen. Collor ble imidlertid anklaget for korrupsjon, og trakk seg i 1992 før han ble stilt for riksrett. Rettssaken mot ham ble avbrutt i 1994 av mangel på bevis, men Collor ble fratatt retten til å inneha offentlige verv de neste åtte år.

I 2006 ble Collor valgt inn i senatet som representant for Alagoas. I januar 2018 kunngjorde han at han ville stille som presidentkandidat for det liberalkonservative partiet PTC, men trakk seg siden fra kandidaturet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg