Fernando Collor de Mello

Faktaboks

Fernando Collor de Mello

Fernando Affonso Collor de Mello

uttale:
cˈollor de mˈello
født:
1949, Rio de Janeiro, Brasil

Fernando Collor de Mello er en brasiliansk politiker og forretningsmann som var president i Brasil fra 1990 til 1992. Han gikk av etter korrupsjonsanklager og et mislykket forsøk på å stanse rettssaken mot ham utstedt av det brasilianske senatet.

Collor gjorde karriere i den lille delstaten Alagoas, der han ble guvernør i 1986. I 1989 vant han overraskende presidentvalget og slo ut mer etablerte kandidater på et program for modernisering av landet og kamp mot korrupsjon. Collor var første president som ble valgt i direkte valg på 29 år etter militærdiktaturet (1964–1985), og ble i en alder av førti år den yngste presidenten i brasiliansk historie.

Som president representerte Collor det høyreliberale partiet PRN. Hans visjon om «det nye Brasil» inkluderte privatisering av ineffektive statlige selskaper, et økonomisk innstrammingsprogram i forsøk på å bremse hyperinflasjon og vern av Amazonasregnskogen. Collor ble imidlertid anklaget for korrupsjon, og trakk seg i 1992 før han ble stilt for riksrett. Rettssaken mot ham ble avbrutt i 1994 av mangel på bevis, men Collor ble fratatt retten til å inneha offentlige verv de neste åtte år.

I 2006 ble Collor valgt inn i senatet som representant for Alagoas. I januar 2018 kunngjorde han at han ville stille som presidentkandidat for det liberalkonservative partiet PTC, men trakk seg siden fra kandidaturet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg