avkriminalisering

Kampen for avkriminalisering av homofili var viktig i den norske homobevegelsen. Kim Friele i 1971 avbildet med et hefte som omhandler straffelovens paragraf 213 om homofili. Homofili ble avkriminalisert da paragrafen ble opphevet i 1972.
Av /NTB scanpix.

Avkriminalisering er opphevelse av straffebud i tilfeller hvor straff ansees urimelig eller uhensiktsmessig.

I tidens løp er for eksempel forskjellige seksuelle handlinger blitt avkriminalisert. Utroskap i ekteskapet ble avkriminalisert i Norge i 1927. Homoseksuell omgang mellom menn og samliv som ektefolk uten at ekteskap er inngått (konkubinat) ble først avkriminalisert i 1972. Beruselse på offentlig sted (løsgjengerlovens § 16) ble avkriminalisert i 1970.

Avkriminalisering kan skje i forbindelse med at en offentlig avgift kommer i stedet for straff. Dette er gjennomført ved parkometerovertredelser og vanlige parkeringsforseelser. Spørsmålet om en ytterligere avkriminalisering, for eksempel av mindre formues- og narkotikaforbrytelser har vært mye diskutert internasjonalt.

Nedkriminalisering er når reaksjonen mot en type overtredelser blir trappet ned. I Norge ble naskeri nedgradert fra forbrytelse til forseelse i 1972.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg