Kim Friele
Kampen for avkriminalisering av homofili var viktig i den norske homobevegelsen. Her er Kim Friele i 1971 avbildet med et hefte som omhandler straffelovens paragraf 213 om homofili. Homofili ble avkriminalisert da paragrafen ble opphevet i 1972.
Av /NTB scanpix.

Avkriminalisering er lovendringer som innebærer at en handling ikke lenger er straffbar. Handlingen kan fortsatt være ulovlig, men den kan ikke lenger straffes. Det skjer en opphevelse av straffebud, oftest med begrunnelse av at straff ansees urimelig eller uhensiktsmessig. Det er med andre ord rettsvirkningen av å bryte loven som endres.

Når en handling går fra å være ulovlig til å bli lovlig, bruker man uttrykket legalisering. Nedkriminalisering er når reaksjonen mot en type lovbrudd blir trappet ned. I Norge ble naskeri nedgradert fra forbrytelse til forseelse i 1972.

Avkriminaliseringer i Norge

I tidens løp er for eksempel forskjellige seksuelle handlinger blitt avkriminalisert. Utroskap i ekteskapet ble avkriminalisert i Norge i 1927. Homoseksuell omgang mellom menn og samliv som ektefolk uten at ekteskap er inngått (konkubinat) ble først avkriminalisert i 1972. Beruselse på offentlig sted (løsgjengerloven § 16) ble avkriminalisert i 1970.

Alternativer til straff

Avkriminalisering kan skje ved at en annen reaksjon kommer i stedet for straff. Et eksempel er parkeringsovertredelser, der bileier får et gebyr, som ikke regnes som straff.

Et annet eksempel er bruk og besittelse av narkotika, der det for tiden pågår en avkriminaliseringsdebatt. Straffelovkommisjonen foreslo i 2002 å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika. I 2018 satte Regjeringen Solberg ned et rusreformutvalg som i NOU 2019: 26, Rusreform – fra straff til hjelp, foreslo at samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk skulle overføres fra justissektoren til den kommunale helsetjenesten. Forslaget om avkriminalisering fikk ikke flertall på Stortinget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg