Propaganda

Stortingsbygningen i Oslo med tysk krigspropaganda under andre verdenskrig. Meldinger om tyske seirer på alle fronter ble stadig mer løgnaktig.

Av /NTB Scanpix ※.

Propaganda. Amerikansk verveplakat fra første verdenskrig.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.

Faktaboks

Uttale
propagˈanda

Det var ikke før etter andre verdenskrig at ordet fikk en slik negativ klang. Dette hadde sammenheng med bruken av ordet i Nazi-Tyskland, under ledelse av propagandaminister Joseph Goebbels.

Før den tid ga ikke begrepet slike negative assosiasjoner. I nyere tid stammer propaganda fra navnet på den katolske kardinalkomiteen for misjonsvirksomhet, Congregatio de Propaganda Fide, fra 1622. Ordet hadde den gang en respektabel mening.

Det hadde det også i Vladimir Lenins skrifter, blant annet i Hva må gjøres? fra 1902. Her anvendes «propaganda» om en fornuftsmessig bruk av argumenter for å påvirke folk med utdannelse, og «agitasjon» om bruk av følelsesladede slagord.

I samfunnsforskningen

Forside til det norske fagtidsskriftet Propaganda som ble utgitt i perioden 1922–1960

I samfunnsforskningen studeres propaganda i en litt videre mening. Her kan det tales om politisk eller kommersiell propaganda, og om propaganda i kommunikasjonssystemene mer generelt. Også tilsynelatende uskyldig underholdning kan inneholde sterke elementer av propaganda, for eksempel koder for hvem og hva som skal ansees for latterlig i et samfunn.

Som regel blir propaganda rettet mot avgrensede deler av en befolkning med antatt felles interesser.

For at saksrettet propaganda skal ha virkning, må den gi assosiasjoner til fortolknings- og reaksjonsmønstre som er innarbeidet på forhånd, og som appellerer både til bevisstheten og til ubevisste impulser hos folk.

Propaganda formidler ofte koder for enkle handlingsvalg – det gode mot det onde, det kloke mot det dumme – og gjerne på en slik måte at det blir vanskelig å komme med nyanser og motforestillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev kio mk

good article

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg