Kinesisk propagandaplakat fra kulturrevolusjonen (modifisert)
Kinesisk propagandaplakat fra kulturrevolusjonen (modifisert). Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

propaganda

Propaganda

Stortingsbygningen i Oslo med tysk krigspropaganda under andre verdenskrig. Meldinger om tyske seirer på alle fronter ble stadig mer løgnaktig.

Av /NTB Scanpix ※.

Propaganda. Amerikansk verveplakat fra første verdenskrig.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Propaganda er bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.

Faktaboks

Uttale
propagˈanda

Det var ikke før etter andre verdenskrig at ordet fikk en slik negativ klang. Dette hadde sammenheng med bruken av ordet i Nazi-Tyskland, under ledelse av propagandaminister Joseph Goebbels.

Før den tid ga ikke begrepet slike negative assosiasjoner. I nyere tid stammer propaganda fra navnet på den katolske kardinalkomiteen for misjonsvirksomhet, Congregatio de Propaganda Fide, fra 1622. Ordet hadde den gang en respektabel mening.

Det hadde det også i Vladimir Lenins skrifter, blant annet i Hva må gjøres? fra 1902. Her anvendes «propaganda» om en fornuftsmessig bruk av argumenter for å påvirke folk med utdannelse, og «agitasjon» om bruk av følelsesladede slagord.

I samfunnsforskningen

Forside til det norske fagtidsskriftet Propaganda som ble utgitt i perioden 1922–1960

I samfunnsforskningen studeres propaganda i en litt videre mening. Her kan det tales om politisk eller kommersiell propaganda, og om propaganda i kommunikasjonssystemene mer generelt. Også tilsynelatende uskyldig underholdning kan inneholde sterke elementer av propaganda, for eksempel koder for hvem og hva som skal ansees for latterlig i et samfunn.

Som regel blir propaganda rettet mot avgrensede deler av en befolkning med antatt felles interesser.

For at saksrettet propaganda skal ha virkning, må den gi assosiasjoner til fortolknings- og reaksjonsmønstre som er innarbeidet på forhånd, og som appellerer både til bevisstheten og til ubevisste impulser hos folk.

Propaganda formidler ofte koder for enkle handlingsvalg – det gode mot det onde, det kloke mot det dumme – og gjerne på en slik måte at det blir vanskelig å komme med nyanser og motforestillinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev kio mk

good article

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg