Faktaboks

Michel Temer

Michel Miguel Elias Temer Lulia

Født
23. september 1940
Michel Temer
Michel Temer overtok som president etter at Dilma Vana Rousseff ble avsatt i august 2016.
Michel Temer
Av /SCANPIX.

Michel Miguel Elias Temer Lulia, er en brasiliansk politiker og advokat. Michel Temer var Brasils president fra 31. august 2016 til 1. januar 2019. Temer overtok som president etter at Dilma Vana Rousseff ble avsatt. Han tilhører det borgerlige sentrum/høyre-partiet Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB).

Bakgrunn

Michel Temer ble født og oppvokst i Tietê i São Paulo, sønn av Nakhoul «Miguel» Elias Temer Lulia og March Barbar Lulia. Temers foreldre og tre eldre søsken flyttet fra Libanon til Brasil i 1925 på grunn av sult og politiske uroligheter i landet etter første verdenskrig. I Brasil fikk foreldrene fem barn til, hvorav Michel Temer var den yngste.

Michel Temer fullførte jusstudier ved universitetet i São Paulo (USP) i 1963 og tok en doktorgrad i offentlig rett i 1974 ved det katolske universitetet Pontifícia Universidade Católica (PUC-SP), også i São Paulo. Gjennom 1960- og 1970-tallet jobbet Temer som advokat og foreleser i rettsvitenskap. Han har publisert flere bøker om konstitusjonell rett og sivilrett, samt en diktsamling.

Politisk karriere

I 1981 knyttet Temer seg til Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMDB), Brasils største politiske parti. I 1982 begynte han å jobbe som delstatsadvokat, og to år senere ble han statssekretær for offentlig sikkerhet. Som kongressmedlem deltok Temer i den nasjonale konstituerende forsamling som kunngjorde Brasils nye grunnlov i 1988, etter en periode med militærdiktatur. Han har vært innvalgt kongressmedlem til underhuset seks ganger og president i nasjonalforsamlingen tre ganger (1997–1998, 1999–2000 og 2009–2010).

Temer ble visepresident i 2011 som del av en koalisjon med det regjerende arbeiderpartiet (PT). Både president Luiz Inácio «Lula» da Silva (2003–2010) og president Dilma Vana Rousseff (2011–2016) allierte seg med borgerlige sentrum-høyre partier for å få et styringsdyktig flertall i nasjonalforsamlingens to kamre. Rousseff gikk til valg både i 2010 og 2014 med Michel Temer (PMDB) som visepresidentkandidat.

President

PMDBs koalisjon med PT opphørte i mars 2016 etter at Michel Temers kollega Eduardo Cunha, daværende president i nasjonalforsamlingen, startet en riksrettssak mot Rousseff. Michel Temer tok over som midlertidig president 12. mai 2016, etter en avstemning om avsettelsen av president Rousseff i underhuset. Rousseff ble formelt avsatt som president 31. august 2016 og Temer tok da over som regjerende president. Temer er PMDBs tredje visepresidentkandidat som er blitt president uten å ha blitt folkevalgt.

Første dagen som president reduserte Temer 31 departementer til 22, og utpekte en ny regjering. Mange menneskerettighetsforkjempere, særlig fra kvinnebevegelsen og den afro-brasilianske bevegelsen, kritiserte at samtlige ministere var hvite, rike menn.

Temer tok over et Brasil i økonomisk og politisk krise. En av Temers prioriteringer, lagt frem i dokumentet «Broen til fremtiden», var å gjennomføre reformer og tiltak som skulle gjenvinne statens tillit hos finansmarkedet. Han gikk inn for å kutte offentlige utgifter til helse og utdanning, deregulere arbeidsmarkedet og reformere pensjonssystemet ved blant annet å øke pensjonsalderen til 65 år, fra tidligere gjennomsnittlige pensjonsalder på 58.

Korrupsjonsanklager

Til tross for at økonomien i Brasil våren 2017 opplevde moderat vekst for første gang på fire år, viste Temer seg som en av landets minst populære presidenter noensinne, med en oppslutning i meningsmålinger på under ti prosent. En viktig årsak var sterke anklager om korrupsjon, særlig etter at innholdet i et skjult lydopptak av en samtale mellom Temer og forretningsmannen Joesley Batista ble publisert av avisen O Globo 17. mai 2017. I opptaket oppfordret presidenten Batista til å fortsette utbetalinger av bestikkelser til en fengslet politiker, slik at denne skulle holde tilbake opplysninger i Brasils største korrupsjonssak noensinne, den såkalte «Operasjon bilvask» («Operação Lava Jato»).

Temer gikk av da presidentperioden var slutt 1. januar 2019, og ble etterfulgt av Jair Bolsonaro, som vant valget i oktober 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg