20-real-sedler. Av /Reuters. Begrenset gjenbruk

real (brasiliansk myntenhet)

Real har vært Brasils myntenhet siden 1994, da den ble innført som en del av Real-planen for å få slutt på flere tiår med skyhøy inflasjon i landet.
Av /Reuters.
Som finansminister la Fernando Henrique Cardoso planen for innføringen av real. Real-planen hadde så stor og umiddelbar suksess for den brasilianske økonomien at Cardoso ble valgt til landets president bare noen måneder senere.
FHC
Av /AP.

Artikkelstart

Real er myntenhet i Brasil, innført i 1994.

Faktaboks

Uttale
reˈal
Etymologi
spansk, av latin regalis, ‘kongelig’

Brasiliansk real har valutakode BRL, og er inndelt i 100 centavos. Flertallsformen av real er reais, og valutasymbolet er R$.

Real-planen

Real ble innført etter flere tiår med skyhøy inflasjon i Brasil, etter en plan utarbeidet av finansminister Fernando Henrique Cardoso, kalt Real-planen (Plano Real). Planen tok utgangspunkt i psykologiens inflasjonsdrivende effekt, at befolkningen tok det for gitt at prisene skulle stige dag for dag.

Dermed innførte myndighetene en midlertidig, parallell, ikke-monetær valuta kalt Unidade Real de Valor («Enhet av reell verdi») – URV. Alle priser måtte oppgis i URV, og disse prisene skulle være konstante. I stedet måtte befolkningen forholde seg til at vekslingskursen mellom den fysiske myntenheten cruzeiro real og URV endret seg, men at prisene målt i URV forble de samme. Dette ga befolkningen troen på at en brasiliansk valuta faktisk kunne holdes stabil. Da real ble innført i juni 1994 beholdt denne nye myntenheten denne stabiliteten, og Brasils økonomi ble frigjort fra det store inflasjonsspøkelset som hadde hjemsøkt landet lenge.

Real-planens umiddelbare suksess var hovedårsaken til at Cardoso ble valgt til landets president senere samme år.

Cruzeiro real

Realen erstattet myntenheten cruzeiro real i 1994, som igjen hadde erstattet myntenheten cruzeiro bare 11 måneder tidligere. Dette var den tredje cruzeiroen i Brasils historie siden 1942, da denne myntenheten erstattet Brasils første myntenhet, som også het real.

Tidlig real

Real som myntbetegnelse går langt tilbake både i Portugal og Spania, der én real var lik 1/8 peso.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg