Faktaboks

São Paulo
Uttale
são pˈaulo
São Paulo (Bykart)

São Paulo. Kart over byområdet.

Av /Store norske leksikon ※.
São Paulo

São Paulo. En del av høyhusbebyggelsen i São Paulos sentrale deler. Byens voldsomme utvikling har medført en særdeles vidstrakt tettbebyggelse. – Bilder, se også Brasil. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

São Paulo er Brasils og Sør-Amerikas største by, og er hovedstad i delstaten São Paulo. Den ligger 400 kilometer sørvest for Rio de Janeiro ved det øvre løp av Rio Tieté, 760 meter over havet.

Med 12 252 023 innbyggere (IBGE, estimat for 2019) er São Paulo Sør-Amerikas mest folkerike by. I den større byregionen bor det rundt 35 millioner mennesker, noe som gjør São Paulo til en av verdens største konurbasjoner. Havnebyen Santos er en av byene som har vokst sammen med São Paulo by. Byen har Brasils mest kosmopolitiske befolkning, er et ledende industrisenter og en av Latin-Amerikas ledende kulturbyer med en rekke kulturinstitusjoner.

Næringsliv

Industrien omfatter fremstilling av tekstiler, elektriske og elektroniske artikler, farmasøytisk utstyr, kjemikalier, maskiner, biler og fly. I de ytre områdene finnes store oljeraffinerier og metallurgiske anlegg. Byen er et betydelig handels- og finanssenter med stor engros- og detaljhandel, og en rekke nasjonale og internasjonale storbanker og finansinstitusjoner. Innbyggerne i byen har landets høyeste levestandard målt i kjøpekraftsparitet.

Samferdsel

Kommunikasjonene karakteriseres som kaotiske til tross for en rekke motorveier, jernbaner og tunnelbane. Byen har internasjonal lufthavn ved Guarulhos (Cumbica) og nasjonal lufthavn ved Congonhas.

Kultur

Museu de Arte de São Paulo
Et av Lina Bo Bardis mest kjente bygninger er kunstmuseet i São Paulo fra 1968.

São Paulo er foruten Brasils ledende kulturby, også en av verdens ledende byer for kultur og underholdningsindustri. Målt i antall besøk er byen også Brasils ledende turistdestinasjon. Svært mange kongresser og utstillinger avholdes i São Paulo. Byen har katedral (1954), flere teatre (blant annet Teatro Municipal) og biblioteker, en rekke gallerier, kunstmuseer og andre museer, universiteter og andre høyere læresteder samt de fleste av Brasils største forlag. Det offentlige Butantan-instituttet er verdenskjent for forskning og fremstilling av antiserum mot slangegift.

Bybeskrivelse

Ponte Estaiada, São Paulo
Stålkabelbroen Ponte Estaiada krysser elven Pinheiros.

Byens voldsomme utvikling har medført en særdeles vidstrakt tettbebyggelse som har spredt seg langt ut over de fra før vide bygrensene (1493 kvadratkilometer). Veimønsteret er komplekst, og det finnes ingen gjennomgående avenyer. Det indre av byen er preget av flere etniske boområder, blant annet med japanere i bydelen Liberdade, italienere i Bela Vista og Bixiga og koreanere i Bom Retiro. Flere regionale bysentre har oppstått, i tillegg til det opprinnelige bysenteret ved Praça da Sé. Avenida Paulista i sørvest huser de fleste hovedkvarterene for Brasils største finansinstitusjoner.

Historie

São Paulo ble anlagt av jesuitter i 1554 og fikk navn etter apostelen Paulus. Området var opprinnelig befolket av tupífolk. I kolonitiden (1500–1822) kom tusenvis av nykristne portugisere til Brasil, men São Paulo forble lenge en liten og isolert landsby. Oppdagelsen av gull i Minas Gerais på slutten av 1600-tallet brakte bosettere til São Paulo, som fikk bystatus i 1711.

Så sent som omkring 1900 hadde São Paulo bare vel 200 000 innbyggere, og den eksplosive befolkningsveksten på 1900-tallet har skapt pressproblemer med negativ effekt på miljøet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg