Fond er kapital satt til side for et bestemt formål eller disponering på et senere tidspunkt. Fondsmidlene settes inn på en eller flere kontoer, dedikert til fondsmidlenes formål, og disponeres av et begrenset antall personer.

Faktaboks

Uttale
fånn

Innen fagfeltet finans brukes fondsbegrepet normalt om penger plassert på et bestemt fond med siktemål om best mulig avkastning til et gitt risikonivå. Dette betegner flere ulike verdipapirfond, som aksjefond, obligasjonsfond og pengemarkedsfond. Den norske stats oljefond, med det formelle navnet Statens pensjonsfond utland, er en bestemt type fond. Overskudd (netto kontantstrøm) fra oljeproduksjonen settes inn på dette fondet og forvaltes etter et bestemt mandat og regelverk for å oppnå avkastning ut fra gitte risikonivåer.

Innen regnskapsfeltet betegner fond ulike egenkapitalkontoer. Dette har blitt anvendt i regnskap i privat og offentlig sektor. Kommuneregnskapet har mange fond under egenkapitalgruppen, herunder disposisjonsfond, bundne driftsfond, bundne og ubundne investeringsfond. Skillet mellom bundne og ubundne fond er sentralt. Det viser at fond kan være midler satt til side for øremerkede formål eller midler som fritt kan disponeres på et senere tidspunkt til mange ulike formål. Innen regnskapsteori er det også en modell som kalles fondsregnskap.

Et fond kan være del av en fysisk eller juridisk persons rene formue eller egenkapital som dannes ved oppsparing. For en juridisk person som et foretak representerer dette reserver. Midler satt til stede kan betegnes som bufferfond.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg