José Sarney

Faktaboks

José Sarney

José Ribamar Elias Nascimento Ferreira de Araújo Costa Sarney

født:
1931, Pinheiro, Brasil

José Sarney er en brasiliansk politiker og forfatter som var president i Brasil fra 1985 til 1990. Han var den første sivile presidenten etter Brasils militærdiktatur (1964–1985).

Sarney var medlem av nasjonalforsamlingen fra 1956 til 1965, deretter guvernør i hjemstaten Maranhão fra 1965 til 1970. Under militærdiktaturets topartisystem var Sarney tilknyttet det konservative regjeringspartiet ARENA, som han var formann for i perioden 1970–1979. Partiet skiftet navn til Partido Democrático Social (PDS) i 1979, og Sarney fortsatte som leder fram til 1985, da han var med å grunnlegge Partido da Frente Liberal, PFL.

Sarney stod i utgangspunktet på militærets side under den opprivende konflikten om direkte valg av sivil president, der de militære ønsket at presidenten skulle velges av kongressen for å sikre større muligheter for sin kandidat. Selv om militæret fikk det som de ville, innså Sarney at denne siden kom tapende ut blant folket, og gikk i siste liten over til å støtte opposisjonen. Dette førte til at han i valget i 1985 stilte som visepresidentkandidat under Tancredo Neves. Neves vant valget, men døde før innsettelsen. Dermed ble Sarney tatt i ed som president. Han bidro til å styre landet mot direkte valg og en ny grunnlov av 1988. Samtidig var hans regjeringstid preget av gjeldskrise, høy inflasjon og intern klientelisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg