José Sarney

Faktaboks

José Sarney

José Ribamar Elias Nascimento Ferreira de Araújo Costa Sarney

Født
24. april 1931, Pinheiro, Maranhão, Brasil
José Sarney var Brasils første sivile president etter militærdiktaturet fra 1964 til 1985. Han ble egentlig valgt av nasjonalforsamlingen til visepresident, men da presidentkandidat Tancredo Neves døde like før innsettelsen, var det Sarney som fikk embetet.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

José Sarney er en brasiliansk politiker og forfatter som var president i Brasil fra 1985 til 1990. Han var den første sivile presidenten etter Brasils militærdiktatur (1964–1985).

Sarney var medlem av nasjonalforsamlingen fra 1956 til 1965, deretter guvernør i hjemstaten Maranhão fra 1965 til 1970. Under militærdiktaturets topartisystem var Sarney tilknyttet det konservative regjeringspartiet ARENA, som han var formann for i perioden 1970–1979. Partiet skiftet navn til Partido Democrático Social (PDS) i 1979, og Sarney fortsatte som leder fram til 1985, da han var med å grunnlegge Partido da Frente Liberal, PFL.

Sarney stod i utgangspunktet på militærets side under den opprivende konflikten om direkte valg av sivil president, der de militære ønsket at presidenten skulle velges av kongressen for å sikre større muligheter for sin kandidat. Selv om militæret fikk det som de ville, innså Sarney at denne siden kom tapende ut blant folket, og gikk i siste liten over til å støtte opposisjonen. Dette førte til at han i valget i 1985 stilte som visepresidentkandidat under Tancredo Neves. Neves vant valget, men døde før innsettelsen. Dermed ble Sarney tatt i ed som president. Han bidro til å styre landet mot direkte valg og en ny grunnlov av 1988. Samtidig var hans regjeringstid preget av gjeldskrise, høy inflasjon og intern klientelisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg