Trygd er en offentlig forsikring, ofte obligatorisk, som enten skal sikre den trygdede økonomisk dekning for ekstraordinære utgiftsbehov, for eksempel til behandling av sykdom, eller gi kompensasjon for tap av inntekt i nærmere bestemte situasjoner, for eksempel ved sykdom, uførhet, yrkesskade, alderdom, arbeidsløshet og tap av forsørger.

I Norge er de fleste trygdene samlet i folketrygden, et universelt system som i prinsippet gjelder alle innbyggere i landet. Noen trygdeordninger som sykelønn og arbeidsledighetstrygd er likevel forbeholdt personer som har vært i inntektsgivende arbeid i en periode før behovet for inntektssikring oppstår, mens andre trygdeordninger gir utbetalinger uansett tidligere tilknytning til arbeidsmarkedet.

Enkelte trygdeordninger i Norge er forbeholdt bestemte yrkesgrupper som Pensjonstrygden for fiskere og Pensjonstrygden for sjømenn.

Folks rettigheter overfor trygdene er sikret ved klagerett. I siste instans kan klagene bringes inn for Trygderetten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg