Fra historien kjenner vi mange eksempler på inflasjon både i form av kortvarige, voldsomme «priseksplosjoner» (hyperinflasjoner) og som moderat stigning i prisnivået gjennom lang tid.
Så lenge den vanlige formen for penger var mynt med egenverdi, fant inflasjon gjerne sted ved at mynten gradvis ble fremstilt med stadig større tilsetting av uedle metaller. Dermed kunne mengden av penger økes parallelt med at hver enkelt mynts egenverdi ble redusert.
Mest kjent er den langvarige prisstigningen i Europa fra midten av 1500-tallet til slutten av 1600-tallet, som skyldtes tilgangen på nytt myntmetall fra det nyoppdagede Amerika.
I tiden fra Napoleonskrigenes slutt til første verdenskrig utviklet pengemengden seg noenlunde i takt med samfunnets produksjonskapasitet. Selv om prisnivået hadde perioder med stigning og fall, kom det for hele dette tidsrommet ikke ut med store endringer.
De eksplosive inflasjonene (hyperinflasjoner) har nesten alle vært knyttet til utstedelse av pengesedler, spesielt i tiden før sedler ble alminnelige, men også i forbindelse med krigsfinansiering og lignende i nyere tid. Mest kjent av slike inflasjoner er assignat-inflasjonen under den franske revolusjonen og mark-inflasjonen i Tyskland i 1923.
Det verste eksempelet på hyperinflasjon i nyere tid var utviklingen i Ungarn etter andre verdenskrig, da pengesystemet gikk fullstendig i oppløsning. Den nye myntenheten forint, som erstattet den gamle enheten pengö ved pengesaneringen i 1946, ble satt lik 400 000 kvadrillioner, altså 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 papir-pengö.
Under første verdenskrig opplevde de fleste land en betydelig inflasjon, og i mange land søkte myndighetene i 1920-årene å presse prisnivået nedover igjen for helt eller delvis å gjenopprette den gamle pengeverdien. Denne deflasjonspolitikken bidro til å skape arbeidsløshet og bremse den økonomiske veksten.
Under andre verdenskrig ble også pengemengden i de fleste land økt som følge av krigsfinansiering. De normale virkningene av dette på prisnivået ble imidlertid holdt tilbake ved prisregulering og rasjonering.
Ved krigens slutt hadde man derfor mange steder et unormalt forhold mellom pengemengde og verdien av produksjonen. Situasjonen ble betegnet undertrykt inflasjon. Denne situasjonen ble avviklet ved pengeinndragninger eller ved at prisnivået fikk stige.
Etter at et mer normalt forhold mellom pengemengde og produksjonsverdi var gjenopprettet, fortsatte likevel prisnivået å stige overalt i den industrialiserte verden.
I 1980- og 1990-årene hadde særlig enkelte søramerikanske land svært sterk inflasjon. Overgangen til markedsøkonomi i Øst- og Sentral-Europa og Russland førte med seg sterk inflasjon, og i det daværende Jugoslavia førte borgerkrigen og den internasjonale boikotten til hyperinflasjon i 1993.
Kommentarer (2)
skrev Mentor Muller
Teksten under det ene bildet: Bildet av "Ungarske pengesedler" er feil.
Det er pengesedler fra Yugoslavia, i hvertfall de øverste på høyre siden- tiden under Slobodan Milosevic. Hvis dere zoomer inn, klarer dere å se fra hvilken land dem tilhørte.
svarte Guro Djupvik
Hei, Mentor.
Takk for betimelig kommentar, du har helt rett. Vi har rettet dette nå, og er glade for gode lesere!
Vennlig hilsen Guro, redaktør
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.