Olavsmusikken er middelaldermelodiene til den liturgisk rikt utformede olavsfeiringen rundt olsok (29. juli), spesielt i Nidarosdomen. Melodiene ble sunget i messen og tidebønnene. Særlig kjent er sekvensene «Lux illuxit laetabunda» og «Predicasti Dei care». Det antas at olavsmusikken ble ferdig utformet på 1200-tallet.

De liturgiske tekstene ble trykt i henholdsvis Missale Nidrosiense og Breviarium Nidrosiense (begge 1519). Men ingen av disse inneholdt melodiene. De fantes i manuskripter som det etter reformasjonen ikke lenger var bruk for. Disse ble kuttet opp og gjenbrukt som omslag til blant annet offentlige dokumenter og regnskaper. Slik havnet mange notefragmenter i Riksarkivet. En pionér i arbeidet med å restaurere melodiene var Georg Reiss.

Melodiene i olavsmusikken er enstemmige og er notert som gregorianske melodier. Noen er av nordisk opphav, mens andre er redigerte versjoner av eksisterende melodier, tilpasset de nye tekstene til olavsfeiringen. I Norsk salmebok 2013 nr. 248 er den nynorske oversettelsen av «Lux illuxit laetabunda» («Ljoset over landet dagna») koblet sammen med melodien til «Predicasti Dei care».

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Midttun, Jørund og Solhaug, Arne J. (red.): Nådens morgenlys: Middelaldersk Olavsliturgi i vår tid. Tapir akademisk forlag 2005.
  • Reiss, Georg: Musiken ved den middelalderlige Olavsdyrkelse i Norden. Kristiania 1912.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg