Einar Tambarskjelve, norsk stormann, fra Trøndelag, en av lederne for lendmannsopposisjonen mot Olav Haraldsson (Olav den hellige), sønn av Eindride Styrkårsson fra Gimsan i Gauldalen, fikk etter islandsk-norsk folketradisjon tilnavnet Tambarskjelve etter sin buestreng (þǫmb).

Ifølge Snorre skal han i 18-årsalderen ha kjempet på Ormen Lange ved Olav Tryggvasons side i slaget ved Svolder (år 999 eller 1000), men fikk grid (amnesti) av seierherrene, jarlene Eirik og Svein. Han ektet senere deres søster Bergljot.

Eirik Tambarskjelve stod i opposisjon til Olav Haraldsson og måtte for en tid forlate landet. Et forlik som ble inngått i 1022, førte ikke til noe virkelig vennskap. I 1023 drog Einar på pilegrimsferd til Roma og besøkte underveis Knut den mektige i England. Men heller ikke med Knuts og hans sønn Sveins styre i Norge var Einar tilfreds, kan hende fordi han selv ikke ble jarl og dermed ikke fikk riksstyring i landet.

Han var en av de første til å anerkjenne Olav Haraldssons hellighet. I 1035 drog han sammen med Kalv Arnesson til Gardarike, hvor Olavs sønn, Magnus, oppholdt seg, og hentet ham hjem til Norge. Einar ble Magnus den godes trofaste venn og rådgiver og den mektigste høvding i landet. Senere under Harald Hardrådes riksstyring kom han i et spent forhold til denne kongen og gikk ofte mot ham på tingene. Etter en slik konfrontasjon lot Harald Einar og hans sønn Eindride drepe. Deres lik ble ifølge sagatradisjonen begravet i Olavskirken ved siden av Magnus den gode.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.