Faktaboks

Paul Okkenhaug
Født
30. juni 1908, Levanger (Frol)
Død
30. november 1975

Paul Okkenhaug var en norsk komponist og organist. Stilen hans er nasjonal og sen-romantisk ispedd impresjonisme. Hans melodiske ideal var det enkle og folkelige, både melodikk og harmonikk er sterkt influert av kirketoneartene.

Okkenhaug hadde organisteksamen fra Musikkonservatoriet i Oslo og studier i komposisjon med Bjarne Brustad, David Monrad Johansen og Geirr Tveitt. Med statens komponiststipend studerte han en tid hos Dagmar Borup i København. Okkenhaug virket som organist i Frol og Levanger og lærer i orgel ved Levanger lærerskole. Han skrev en rekke romanser og korsanger som viser en sjelden rik melodisk begavelse. Han skrev også verker for orkester, klaver, orgel samt kammermusikk.

Da Levanger i 1936 feiret sitt 100-årsjubileum som by, komponerte Okkenhaug Levangerkantaten som bestillingsverk. Spesielt må nevnes Spelet om heilag Olav som hadde urpremiere den 29. Juli 1954, og som årlig oppføres under OlsokfeiringenStiklestad.

Sammen med kollegene Ludvig Nielsen (1906–2001) og Per Hjort Albertsen (1919–2015) i Trondheim utgjorde Okkenhaug i mange år en meget viktig komponistgenerasjon i Trøndelagsregionen. Et samarbeid mellom disse komponistene resulterte i Norsk Tonesamling fra 1964, med Okkenhaug som redaktør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg