Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Lisens: CC BY SA 3.0
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Lisens: CC BY SA 3.0

Stiklestad nasjonale kultursenter er et kulturhistorisk senter på Stiklestad i Verdal, Trøndelag. Senteret skal formidle politiske, kulturelle og åndelige dimensjoner ved Olavsarven. Kultursenterets virksomhet inngår i en helårlig middelalderformidling med Spelet om Heilag Olav, utstillinger, skoletjeneste og kulturhusvirksomhet.

SNK er den største av enhetene i Museene Arven, det regionalt konsoliderte museet for Innherred og Stjørdalen. De andre Arven-museene er Egge museum i Steinkjer, Levanger fotomuseum, Stjørdal museum og Nils Aas kunstverksted i Inderøy.

Historie

Fra Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Bildet er tatt under forestillingen 27. juli 2012.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Olav Gullvågs Spelet om Heilag Olav ble første gang oppført 1954 i forbindelse med olsokfeiringen. Dette var en stor folkeforestilling i friluft, hvor bygdefolket medvirket som statister. Forestillingen ble siden gjentatt 1955 og har vært holdt årlig siden 1960. Spelet hadde fra først av et sterkt amatørpreg, men har siden blitt profesjonalisert. Samtidig har det beholdt en omfattende medvirkning av lokale krefter. Musikken er skrevet av Paul Okkenhaug. Rundt spillet har det etter hvert utviklet seg en festival, Olsokdagene, med marked, konserter og utstillinger.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS (SNK) ble opprettet ved stortingsvedtak i 1995. Utgangspunktet var Olavsarven, spelanlegget og folkemuseet på Stiklestad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Uregistrert bruker

denne artikkelen handler kun om Stiklestadspelet og ikke om selve kultursenteret som består av flere bygninger og aktiviteter året rundt - et opplevelsessenter.

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill til artikkelen, og beklager sen oppfølging fra vår side. Legg gjerne inn et forslag til oppdatering av teksten med mer informasjon om senteret. Vi vil også oppdatere flere av disse artiklene utover sommeren/høsten, og vil se på kommentaren din i den forbindelse.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg