Stiklestad nasjonale kultursenter

Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Lisens: CC BY SA 3.0
Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Stiklestad nasjonale kultursenter i Verdal, Trøndelag, er et kulturhistorisk senter har som mål å formidle politiske, kulturelle og åndelige dimensjoner ved Olavsarven. Kultursenterets virksomhet inngår i en helårlig middelalderformidling med Spelet om Heilag Olav, utstillinger, skoletjeneste og kulturhusvirksomhet.

SNK er også regionalt konsolidert museum for Innherred og Stjørdalen; her inngår Egge museum, Levanger fotomuseum, Stjørdal museum, Nils Aas kunstverksted og virksomheten på Stiklestad.

Olav Gullvågs Spelet om Heilag Olav ble første gang oppført 1954 i forbindelse med olsokfeiringen. Dette var en stor folkeforestillingen i friluft, hvor bygdefolket medvirket som statister. Forestillingen ble siden gjentatt 1955 og har vært holdt årlig siden 1960. Spelet hadde fra først av et sterkt amatørpreg, men har siden blitt profesjonalisert. Samtidig har det beholdt en omfattende medvirkning av lokale krefter. Musikken er skrevet av Paul Okkenhaug. Rundt spillet har det etter hvert utviklet seg en festival, Olsokdagene, med marked, konserter og utstillinger.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS (SNK) er organisert som et aksjeselskap hvor Verdal kommune og Trøndelag fylkeskommune eier 50 prosent av aksjene hver.

Historie

Fra Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Bildet er tatt under forestillingen 27. juli 2012.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS (SNK) ble opprettet ved stortingsvedtak i 1995. Utgangspunktet var Olavsarven, spelanlegget og folkemuseet på Stiklestad.

Siden 2004 har Stiklestad Nasjonale Kultursenter hatt ansvar for drift av det sammenslåtte museet i søndre del av Nord-Trøndelag. I tillegg til virksomheten på Stiklestad består museet av Egge museum, Stjørdal museum, Levanger Fotomuseum og Nils Aas Kunstverksted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Uregistrert bruker

denne artikkelen handler kun om Stiklestadspelet og ikke om selve kultursenteret som består av flere bygninger og aktiviteter året rundt - et opplevelsessenter.

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill til artikkelen, og beklager sen oppfølging fra vår side. Legg gjerne inn et forslag til oppdatering av teksten med mer informasjon om senteret. Vi vil også oppdatere flere av disse artiklene utover sommeren/høsten, og vil se på kommentaren din i den forbindelse.Beste hilsenMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg