Gardariket er i norrøn sagalitteratur navnet på et rike i det nåværende Russland og Ukraina, omkring Novgorod (på norrønt Holmgarðr) og Kiev. Riket ble antagelig grunnlagt midt på 800-tallet av svenske vikinger som la området sør for Ladoga under seg og deretter utvidet herredømme i 880-årene til også å omfatte Kiev-området.

Det eldste navnet var Garðar, visstnok var en gjengivelse av det vest- og sørslaviske grad og russiske gorod. som betyr gård, borg eller by. Denne formen fnnes i skaldedikt og runeinnskrifter fra 900- og 1000-tallet, mens sagaene foretrekker den sammensatte formen.

Også etter at nordboerne i Gardarike var assimilert med slaverne fortsatte riket å stå i politisk og kommersiell forbindelse med de nordiske landene. Den dynastiske forbindelsen med de norske og svenske kongeslektene er kjent, blant annet mellom Harald Hardråde, Olov Skötkonung og de russiske storfyrstene i Kiev, som Jaroslav 1 den vise.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 2 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.