Gardarike
Gardarikes utstrekning på midten av 900-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Gardariket er i norrøn sagalitteratur navnet på Kievriket, en sammenslutning av fyrstedømmer i de østslaviske områdene (deler av nåværende Belarus, Russland og Ukraina), med to sentrale bysentrum omkring Novgorod (på norrønt Holmgarðr) og Kiev. Riket ble antagelig grunnlagt midt på 800-tallet av svenske vikinger som la området sør for Ladoga under seg, og deretter utvidet herredømmet i 880-årene til også å omfatte Kiev-området.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Garðaríki

Det eldste navnet var Garðar, visstnok en gjengivelse av sørslavisk grad og østslavisk gorod som betyr borg eller by. Denne formen finnes i skaldedikt og runeinnskrifter fra 900- og 1000-tallet, mens sagaene foretrekker den sammensatte formen.

Også etter at nordboerne i Gardarike var assimilert med slaverne fortsatte riket å stå i politisk og kommersiell forbindelse med de nordiske landene. Den dynastiske forbindelsen med de norske og svenske kongeslektene er kjent, blant annet mellom Harald Hardråde, Olov Skötkonung og de østslaviske storfyrstene i Kiev, som Jaroslav 1 den vise.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Maria Pettersen

Hvorfor heter en av byene på kartet Vladimir Volynsky? Stemmer det?

svarte Per G. Norseng

Ja, dette stemmer. Dette er altså Vladimir (eller Volodymyr), nå i det nordvestlige Ukraina, og må ikke forveksles med Vladimir nordøst for Moskva (se https://www.britannica.com/place/Volodymyr-Volynskyy). Men navnet bør kanskje skrives med bindestrek, og i ukrainsk, ikke russisk, språkform. En annen sak er at kartet bør gjennomgås av redaksjonen - det er øyensynlig hentet på nettet fra en engelskspråklig kilde, og de russiske stedsnavnene er gjengitt på engelsk eller med engelsk transkripsjon, ikke den norske transkripsjonsmåten.

skrev Maria Pettersen

Jeg er blant de mange som har fått en introduksjon til stedsnavn i Russland og Ukraina de siste månedene. Det hørtes ut som et mannsnavn for meg, men ser når jeg zoomer inn på andre kart at det finnes flere slike bindestrek-byer. Det blir vanskelig å velge språkform på kart og andre oversikter når noen deler av Ukraina har mange russisk-talende. Nå underviser jeg om Vikingtida i en 6.klasse, derfor leste jeg denne artikkelen. Takk for svar! Fred til Ukraina, og alle andre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg