Passio Olavi

Passio Olavi er en samling legender om Olav den hellige, antagelig forfattet ca. 1150-1160. Teksten finnes i to versjoner; en lang på norrønt, og en kortere versjon på latin. Den latinske har hatt vid utbredelse, og er funnet flere steder i Europa.
Passio Olavi
Av .

Artikkelstart

Passio Olavi er den vanligste betegnelsen på den mest utbredte versjon av den kirkelige legenden om Olav den hellige. Teksten omfatter en levnedsbeskrivelse (vita) og en samling mirakler. En del av disse er forfattet på slutten av 1100-tallet, antagelig av erkebiskop Øystein Erlendsson.

Faktaboks

Uttale
pˈassio olˈavi
Etymologi
‘Den hellige Olavs lidelseshistorie og mirakler’
Også kjent som
Passio et miracula beati Olavi

Legenden dannet utgangspunkt for det officium som ble brukt ved den kirkelige Olavsfeiringen den 29. juli, og har i den egenskap vært lest og sunget i hver eneste kirke i Norden frem til reformasjonen. For lesningene ved matutinen ble de fleste steder en forkortet versjon av vitaet brukt.

Legenden ble spredt i avskrifter til mange land, men er best bevart i et håndskrift som finnes i Oxford, England. Passio Olavi er oversatt til nynorsk av Eiliv Skard i serien Norrøne Bokverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg