Skikken med å brenne bål ved sankthans omtales allerede av Jacobus de Voragine i Den gyldne legende, som ble nedskrevet på 1200-tallet. For Nordens del er den eldste kilde Olaus Magnus. Han skriver på 1550-tallet at svenskene feiret sankthans ved sammenkomster på torget eller ute på markene med bålbrenning og dans.
Også i Norge har bålbrenning vært et sentralt element i feiringen av sankthans fra uminnelige tider og er det for så vidt fortsatt. Det har blitt lagt stor prestisje i at bålet skulle være både stort og godt synlig. Bålplassen skulle gjerne ligge på et høyt punkt både ute i bygdene og i byene. Kjente bålplasser er for eksempel Sankt Hanshaugen i Oslo og Aksla i Ålesund. På bygdene var det gjerne slik at flere gårder og bruk samlet seg om en felles bålplass.
Når det gjaldt virke til bålet, var det gjerne barn som samlet sammen det de kunne finne av brennbart materiale. Mest ettertraktet var tjæretønner og gamle båter. Det var særlig barn og unge som feiret sankthans med bålbrenning.
Det mest spektakulære sankthansbålet i nyere tid er det enorme tårnet av paller, kasser og tønner som hvert år bygges på Slinningsodden i Ålesund. I 2016 ble det satt verdensrekord i høyde med 47,39 meter.
Ofte lå bålplassen ved en slette der det ble danset til langt på natt. Barna hadde sine leker. En yndet sport var å hoppe over bålet når det var nedbrent. Ellers ble det lekt tradisjonelle leker som «tredjemann i vinden», «siste par ut» eller «slå på ring».
De voksne hadde gjerne med litt lettere kost som kunne fortæres ved bålet. Vel så viktig var drikkevarene som kunne variere fra sted til sted. Noen steder gikk det mest i kaffe, andre steder ble øl og brennevin foretrukket.
Kommentarer (2)
skrev Siri Corneliussen
svarte Georg Kjøll
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.