Eksingedalen, dal i Vaksdal kommune, i Nordhordland, Hordaland, strekker  seg 40–50 km nordøstover fra botnen av Eidsfjorden, en av Osterfjordens innerste armer. I den midterste delen vider dalbunnen seg ut og har et slakt fall, ellers er Eksingedalen en trang og vill dal med bratte fjellsider. Dalsidene er delvis skogkledde (furu og bjørk). Øverste gård ligger ca. 580 meter over havet.

Bosetningen er spredt; samlet folketall er 164 innbyggere ovenfor Eikemo i 2015 (199 innbyggere i 2001). Midt i dalen ligger Eksingedal kyrkje, en langkirke i stein bygd 1881, i øvre delen Nesheim kyrkje, en langkirke i tre oppført 1908.

Eksingedalen har veiforbindelse ved Fv. 569 sørover til E16 i Dalseid og til kommunesenteret Dale, likeledes nordover til Modalen (via Modalstunnelen); fra Modalen fører Fv. 569 vestover til E 39 ved Romarheim i Lindås. Fv. 344 følger Eksingedalen fra munningen av Modalstunnelen opp til Gullbrå. Fra Nesheim i øvre del av dalen går Fv. 313 over fjellet til tettbebyggelsen Evanger i Voss kommune. 

Første ledd i navnet Eksingedalen er antakelig 'eksingar', dvs. folk fra gården Ekse. Dette er utolket, men kommer kanskje av trenavnet 'eik'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.