Eksingedalen, dalføre i Vaksdal kommune i Nordhordland, Hordaland, strekker  seg 40–50 km nordøstover fra botnen av Eidsfjorden, en av Osterfjordens innerste armer. Nedre del av dalen utgjorde før 1964 Eksingedalen sogn av Modalen kommune og øvre delen den tidligere Evanger kommune.

I den midterste delen vider dalbunnen seg ut og har et slakt fall, ellers er Eksingedalen en trang og vill dal med bratte fjellsider. Dalsidene er delvis skogkledde (furu og bjørk). Øverste gård ligger ca. 580 meter over havet. Bosetningen er spredt; samlet folketall er 169 innbyggere innbyggere i dalen ovenfor Eikemo i 2017 mot 199 innbyggere i 2001.

Midt i dalen ligger Eksingedal kyrkje, en langkirke i stein bygd 1881, i øvre delen Nesheim kyrkje, en langkirke i tre oppført 1908.

Eksingedalen har veiforbindelse ved Fv. 569 sørvestover til E16 i Dalseid og til kommunesenteret Dale.  Fv. 569 fører likeledes nordover via Modalentunnelen til Modalen hvorfra den fører sørvestover til E 39 ved Romarheim i Lindås. Fv. 344 følger Eksingedalen oppver fra munningen av Modalentunnelen til Gullbrå. Fra Nesheim i øvre del av dalen går Fv. 313 over fjellet sørover til tettbebyggelsen Evanger i Voss kommune. 

Første ledd i navnet Eksingedalen er antakelig 'eksingar', dvs. folk fra gården Ekse som ligger i øvre del av dalen. Gårdsnavnet er utolket, men kommer kanskje av trenavnet 'eik'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.