Eksingedalen

Artikkelstart

Eksingedalen, dalføre i Vaksdal kommune i Nordhordland, Vestland fylke. Det strekker seg 40–50 km nordøstover fra botnen av Eidsfjorden, en av Osterfjordens innerste armer. Nedre del av dalen utgjorde før 1964 Eksingedalen sogn av Modalen kommune og øvre delen den tidligere Evanger kommune.

I den midterste delen vider dalbunnen seg ut og har et slakt fall, ellers er Eksingedalen en trang og vill dal med bratte fjellsider. Dalsidene er delvis skogkledde (furu og bjørk), og gjennom dalen renner Ekso som har munning innerst i Eidsfjorden, Indre Osterfjordens indre arm. Øverste gård i Eksingedalen ligger ca. 580 meter over havet. Bosetningen i dalen er spredt, og den er synkende; ovenfor Eikemo bor det i alt 154 innbyggere (2019) mot 199 innbyggere i 2001.

Midt i dalen ligger Eksingedal kyrkje, en langkirke i stein bygd 1881, i øvre delen Nesheim kyrkje, en langkirke i tre oppført 1908.

Eksingedalen har veiforbindelse ved Fv.569 sørvestover til E16 i Dalseid og til kommunesenteret Dale. Fv.569 fører likeledes nordover via Modalentunnelen til Modalen hvorfra den fører sørvestover til E39 ved Romarheim i Alver. Fv.344 følger Eksingedalen oppver fra munningen av Modalentunnelen til Gullbrå. Fra Nesheim i øvre del av dalen går Fv.313 over fjellet sørover til tettbebyggelsen Evanger i Voss kommune.

Navn

Første ledd i navnet Eksingedalen er antakelig 'eksingar', det vil si folk fra gården Ekse som ligger i øvre del av dalen. Gårdsnavnet er utolket, men kommer kanskje av trenavnet 'eik'.

Kart

Eksingedalen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg