Vakuum

Forskjellig trykknivåer. Beholder 1 har høyest trykk, beholder 2 har lavere trykk, og beholder 3 har ikke noe trykk. Derfor sier vi at det er vakuum i beholder 3.

Vakuum
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Vakuum betyr tomt rom. Det vil si en beholder som ikke inneholder noen molekyler eller andre materielle partikler, og dermed ikke har noe trykk.

Faktaboks

Uttale
vˈaːkum
Etymologi
fra latin av vacuus ‘tom’

I praksis er ingen beholder helt tom. I fysikk og teknikk blir trykk under 1 pascal regnet som vakuum. Trykk under 0,01 pascal kalles høyvakuum.

I laboratorier har man nådd trykk på under 10−9 pascal. Ved så lavt trykk er likevel rommet langt fra tomt; det er fremdeles en million molekyler per milliliter. I det ytre verdensrom er trykket langt lavere, ca. 10−14 pascal. Da er det omkring 10 molekyler per milliliter.

Evangelista Torricelli var den første som laget et vakuum i et laboratorium. I 1643 fylte han en flaske med kvikksølv, snudde den rundt, og plasserte tuten i et fat med kvikksølv. Kvikksølvet i flasken rant da ut, og i flasken var det vakuum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg