Rouen er en by i Frankrike som er hovedstad i regionen Normandie og i departementet Seine-Maritime. Byen ligger ved Seine, om lag 140 kilometer nordvest for Paris, og har 110 169 innbyggere (2015), med forsteder 663 070 innbyggere .

Rouen er et viktig kommunikasjonsknutepunkt ved overgangen mellom havgående og elve- og kanaltrafikk, og en viktig havne- og handelsby.

Rouen har betydelig industri. Tekstilindustrien gjorde sitt inntog midt på 1700-tallet med bomullspinning, på 1800-tallet ble det startet en rekke veverier. Byen er også kjent for sin fajanse.

Nå er verkstedindustrien viktigst (skipsbygging, elektroteknisk, maskin-, jern- og metallvareindustri). Ellers finnes det kjemisk industri (blant annet petroleumsraffinerier), treforedling og næringsmiddelindustri i byen. Over havnen importeres blant annet kull, oljeprodukter og fettstoffer, og det eksporteres jordbruksprodukter; særlig korn og oljeprodukter.

Rouen er en viktig administrasjonsby. Den ble hovedstad i den nyopprettede regionen Normandie i 2016, og var tidligere hovedstad i regionen Haute-Normandie. Byen er erkebispesete og har universitet fra 1966, i tillegg flere høyere læreanstalter. Av spesiell interesse for nordmenn er den videregående skolen Lycée Pierre Corneille, som hvert år tar opp norske elever. Den norske seksjonen ved skolen ble opprettet i 1918. 

Rouen har flere kunstmuseer, blant annet Le Musée des Beaux-Arts og Le Musée de la Céramique, sistnevnte med en særlig interessant keramikkavdeling.

Byens eldste del ligger på høyre side av elven Seine. Den utgjør et meget interessant miljø med mange middelalderbygninger bevart. Den praktfulle gotiske domkirken Notre-Dame, påbegynt i 1202, fullført på 1500-tallet, utgjør et dominerende trekk i den gamle byen med sitt cirka 150 meter høye hovedtårn. Ellers merkes den vakre klosterkirken Saint-Ouen (1300-tallet), Saint-Maclou-kirken (1436–1521), det praktfulle justispalasset som var sete for Normandies parlament, og urtårnet Le Gros-Horloge.

Rouen var opprinnelig en keltisk by og ble på 200-tallet provinshovedstad i det romerske rike (Rotomagus). Den ble plyndret i 841 og i 876 på ny erobret av vikingene. I 911 ble Rouen hovedstad i Normandie, og byen stod under anglo-normannisk herredømme fra 1066 til 1204 og fra 1419 til 1449. I 1431 ble Jeanne d'Arc brent her.

Fra høymiddelalderen av var Rouen trolig Frankrikes nest største by. På 1400–1600-tallet var Rouen en blomstrende havneby med privilegier på handel med Afrika, Vestindia og Nederland. Byens berømte fajansefabrikasjon (fra 1500-tallet) nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet.

Under andre verdenskrig ble byen utsatt for store bombeangrep fra allierte bombefly, blant annet ble katedralen sterkt skadet, men er senere restaurert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.