Rouen, by i Frankrike, hovedstad i regionen Normandie og i departementet Seine-Maritime, ved Seine, ca. 140 km nordvest for Paris. 110 618 innbyggere (2014), med forsteder 660 265 innbyggere. Viktig kommunikasjonsknutepunkt ved overgangen mellom havgående og elve- og kanaltrafikk, og viktig havneby og handelsby.

Rouen har betydelig industri. Tekstilindustrien gjorde sitt inntog midt på 1700-tallet med bomullspinning, på 1800-tallet ble det startet en rekke veverier. Byen er også kjent for sin fajanse. Nå er verkstedindustrien viktigst (skipsbygging, elektroteknisk, maskin- og jern- og metallvareindustri). Ellers kjemisk industri (bl.a. petroleumsraffinerier), treforedling og næringsmiddelindustri. Over havnen importes bl.a. kull, oljeprodukter og fettstoffer, og det eksporteres jordbruksprodukter, særlig korn og oljeprodukter.

Rouen er også en viktig administrasjonsby. Den er hovedby i den administrative regionen Haute-Normandie og har universitet (1966) og flere høyere læreanstalter; av spesiell interesse for nordmenn er den videregående skolen Lycée Pierre Corneille, som hvert år tar opp norske elever. Erkebispesete. Kunstmuseum med særlig interessant keramikkavdeling.

Byens eldste del ligger på høyre Seine-bredd. Den utgjør et meget interessant miljø med mange middelalderbygninger bevart. Den praktfulle gotiske domkirken Notre-Dame, påbegynt 1202, fullført på 1500-tallet, utgjør et dominerende trekk i den gamle byen med sitt ca. 150 m høye hovedtårn. Ellers merkes den vakre klosterkirken St.-Ouen (1300-tallet), St.-Maclou-kirken (1436–1521), det praktfulle justispalasset, som var sete for Normandies parlament, og urtårnet Le Gros-Horloge.

Rouen var opprinnelig en keltisk by og ble på 200-tallet provinshovedstad i det romerske rike (Rotomagus). 841 plyndret og 876 på ny erobret av vikingene. 911 hovedstad i Normandie, og stod under anglo-normannisk herredømme 1066–1204 og 1419–49. I 1431 ble Jeanne d'Arc brent her.

Fra høymiddelalderen av var Rouen trolig Frankrikes nest største by. På 1400–1600-tallet var Rouen en blomstrende havneby med privilegier på handel med Afrika, Vestindia og Nederland. Byens berømte fajansefabrikasjon (fra 1500-tallet) nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet. Under den annen verdenskrig ble byen utsatt for store bombeangrep, bl.a. ble katedralen sterkt skadet, men er senere restaurert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.