Faktaboks

Rouen
Uttale
ruˈã
Rouen
Utsikt over Rouen fra Côte Sainte-Catherine
Rouen
Av .
Rouen
Gate i Rouen med typiske bindingsverkshus.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
La cathédrale Notre-Dame de Rouen
Den gotiske katedralen Notre-Dame de Rouen ble påbegynt på 1100-tallet, og ble reist på grunnmurene av en tidligere romansk katedral. Den norske kongen Olav den hellige ble døpt i Rouen, sannsynligvis i 1013 eller 1014, og under katedralen finnes en krypt med en brønn som man mener kan ha vært kilden til Olav den helliges dåp.

Rouen er en by i Frankrike som er hovedstad i regionen Normandie og i departementet Seine-Maritime. Byen ligger ved Seine, om lag 140 kilometer nordvest for Paris, og har 112 321 innbyggere (2019), med forsteder 498 822 innbyggere (2018).

Rouen er et viktig kommunikasjonsknutepunkt ved overgangen mellom havgående og elve- og kanaltrafikk, og en viktig havne- og handelsby.

Næringsliv

Rouen har betydelig industri. Tekstilindustrien gjorde sitt inntog midt på 1700-tallet med bomullsspinning, på 1800-tallet ble det startet en rekke veverier. Byen er også kjent for sin fajanse.

Nå er verkstedindustrien viktigst (skipsbygging, elektroteknisk, maskin-, jern- og metallvareindustri). Ellers finnes det kjemisk industri (blant annet petroleumsraffinerier), treforedling og næringsmiddelindustri i byen. Over havnen importeres blant annet kull, oljeprodukter og fettstoffer, og det eksporteres jordbruksprodukter. Rouen er Europas største havn for utskipning av korn.

Offentlige institusjoner, kultur med mer

Rouen er en viktig administrasjonsby. Den ble hovedstad i den nyopprettede regionen Normandie i 2016, og var tidligere hovedstad i regionen Haute-Normandie. Byen er erkebispesete og har universitet fra 1966, i tillegg flere høyere læreanstalter. Av spesiell interesse for nordmenn er den videregående skolen Lycée Pierre Corneille, som hvert år tar opp norske elever. Den norske seksjonen ved skolen ble opprettet i 1918.

Rouen har flere kunstmuseer, blant annet Le Musée des Beaux-Arts og Le Musée de la Céramique, sistnevnte med en særlig interessant keramikkavdeling.

Bybeskrivelse

Rouen
Rue du Gros-Horloge
Rouen
Av .

Byens eldste del ligger på høyre side av elven Seine. Den utgjør et meget interessant miljø med mange middelalderbygninger bevart. Den praktfulle gotiske domkirken Notre-Dame, påbegynt på 1100-tallet og fullført på 1500-tallet, utgjør et dominerende trekk i den gamle byen med sitt om lag 150 meter høye hovedtårn. Ellers merkes den vakre klosterkirken Saint-Ouen (1300-tallet), Saint-Maclou-kirken (1436–1521), det praktfulle justispalasset som var sete for Normandies parlament, og urtårnet Le Gros-Horloge.

Historie

Saint-Ouen.
Saint-Ouen er en klosterkirke i Rouen som ble påbegynt i 1318. Den er et eksempel på gotisk artitektur i Normandie, med mange vakre glassmalerier fra 1300- og 1400-tallet. Kirkens orgel ble bygget av den berømte orgelbyggeren Aristide Cavaillé-Coll.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Rouen var opprinnelig en keltisk by og ble på 200-tallet provinshovedstad i det romerske rike (Rotomagus). Den ble plyndret i 841 og i 876 på ny erobret av vikingene. I 911 ble Rouen hovedstad i Normandie, og byen stod under anglo-normannisk herredømme fra 1066 til 1204 og fra 1419 til 1449. Olav den hellige ble døpt i byen i 1013 eller 1014 av erkebiskop Robert av Rouen.

Byen var okkupert av engelskmennene fra 1419 til 1449, og Rouen fungerte som hovedstad for den engelske okkupasjonsmakten i Frankrike i denne perioden. Det var her Jeanne d'Arc ble brent på bålet 30. mai 1431.

Fra høymiddelalderen av var Rouen trolig Frankrikes nest største by. Fra 1400-tallet til 1600-tallet var Rouen en blomstrende havneby med privilegier på handel med Afrika, Vestindia og Nederland. Byens berømte fajansefabrikasjon, som oppstod på begynnelsen av 1500-tallet, nådde sitt høydepunkt på 1700-tallet.

Under andre verdenskrig ble byen utsatt for store bombeangrep fra allierte bombefly, blant annet ble katedralen sterkt skadet, men er senere restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg