Puma eller fjelløve, også kalt cougar, kuguar eller amerikansk løve, Felis concolor, er en rovdyrart i kattefamilien. Den er den største arten i slekten Felis, katteslekten. Puma blir av og til skilt ut i en egen slekt, Puma.

Kroppslengden er opptil 200 cm, halen 90 cm, skulderhøyden 65 cm og vekt 36–103 kg. Den er slank med forholdsvis lite hode og lang hals. Øyets pupill er rund, pelsen tett og kort, uflekket, ensfarget brungrå, ofte litt rødlig, mens buken er lysere. Ørenes ytterside og siden av snuten er svartbrun. Værhårene er hvite, på halens spiss er hårlaget tykkere og lengre, men det dannes ingen kvast. Ungene er flekket med ringet hale.

Pumaen beveger seg kjapt og smidig, klatrer i trær og kan hoppe over 5 m. Byttedyrene varierer i størrelse fra smågnagere til hjortedyr. Den er mest aktiv ved skumring og demring.

Pumaen kan forekomme i svært variert terreng: barskog, løvskog, tropisk skog, gressmark, sumpmark og ørken. Den holder gjerne til i utilgjengelige fjellområder. Pumaen er det pattedyret (bortsett fra mennesket) med størst geografisk utbredelse på den vestlige halvkule. Arten er utbredt i hele Amerika fra Patagonia til Canada, men er utryddet mange steder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.