puma

Puma. Hunn med to unger.

av . Begrenset gjenbruk

Puma eller fjelløve, også kalt cougar, kuguar eller amerikansk løve, Felis concolor, er en rovdyrart i kattefamilien. Den er den største arten i slekten Felis, katteslekten. Puma blir av og til skilt ut i en egen slekt, Puma.

Faktaboks

Etymologi
via spansk puma, fra quechua ‘sterk, mektig’. Cougar trolig fra tupi susua’rana via portugisisk çuçuarana, suçuarana

Kroppslengden er opptil 200 centimeter, halen 90 centimeter, skulderhøyden 65 centimeter og vekten 36–103 kilo. Pumaen er slank med forholdsvis lite hode og lang hals. Øyets pupill er rund, pelsen tett og kort, uflekket, ensfarget brungrå og ofte litt rødlig, mens buken er lysere. Ørenes ytterside og siden av snuten er svartbrun. Værhårene er hvite, på halens spiss er hårlaget tykkere og lengre, men det dannes ingen kvast. Ungene er flekket med ringet hale.

Pumaen beveger seg kjapt og smidig, klatrer i trær og kan hoppe over fem meter. Byttedyrene varierer i størrelse fra smågnagere til hjortedyr.

Pumaen er mest aktiv ved skumring og demring, og kan forekomme i svært variert terreng: barskog, løvskog, tropisk skog, gressmark, sumpmark og ørken. Den holder gjerne til i utilgjengelige fjellområder. Pumaen er, bortsett fra mennesket, det pattedyret som har størst geografisk utbredelse på den vestlige halvkule. Arten er utbredt i hele Amerika fra Patagonia til Canada, men er utryddet mange steder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg