Uruguays økonomi har tradisjonelt vært basert på jordbruk med kjøtt og ull som viktigste produkter. De viktigste eksportartiklene er kveg- og sauekjøtt, ris, mais, soya og cellulose. Primærnæringens andel av BNP var i 2017 på kun fem prosent (tall fra Verdensbanken). Myndighetene har i senere år satset mye på å videreutvikle lettindustri og servicenæringen, sistnevnte også med tanke på regional servicevirksomhet. Servicesektoren bidrog i 2014 med 64 prosent av BNP, mens industriens bidrag var på 24 prosent i 2018 (tall fra Verdensbanken).
I følge FN-sambandet hadde Uruguay i 2018 en BNP på noe over 17 000 dollar per innbygger (det tilsvarende tallet for Norge var 81 000). I følge offisielle tall ligger arbeidsledigheten i Uruguay på 9,2 prosent (INE, november 2019).
Av de tjenesteytende næringene har særlig turismen økt i betydning. I følge Turistdepartementet ble Uruguay i 2018 besøkt av 3,7 millioner, hvorav ca 2,5 millioner var turister, mens resten kom i jobbsammenheng eller for å besøke familie. De fleste turistene kommer fra Argentina og Brasil. Langs hele kysten, fra Colonia i vest til Chui i øst, ligger det mange populære små turist- og badebyer.
Uruguay opplevde sterke økonomiske tilbakeslag i begynnelsen av 1980-årene, blant annet på grunn av lav etterspørsel på verdensmarkedet etter landets eksportvarer og en høy utenlandsgjeld. Etter omfattende omstruktureringer ble mye av den negative utviklingen snudd. Tidlig på 2000-tallet ble landet igjen rammet av en økonomisk krise som følge av et krakk i Argentina, som er Uruguays viktigste handelspartner, og både eksport- og turistnæringene ble hardt rammet. Fra 2003 var imidlertid inflasjon og utenlandsgjeld under kontroll. Uruguay er blant de mer velstående i Sør-Amerika. Sammen med Brasil, Argentina og Paraguay var Uruguay med å danne frihandelssammenslutningen Mercosur i 1995. Venezuela har også vært medlem, men ble i 2017 utvist grunnet manglende demokrati. Bolivia er på vei til å bli fullverdig medlem (2020).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.