nesebjørner

Nesebjørner. Ringhalet nesebjørn. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Nesebjørner. Ringhalet nesebjørn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nesebjørner, Nasuella, er to rovdyrslekter i halvbjørnfamilien. De omfatter tre arter som har smal kropp, en lang, bevegelig og litt oppadbøyd snute. Halen er lang og ringmønstret, og bæres som regel rett opp i været. Bena er korte og kraftige med lange klør. De er sålegjengere med naken fotsåle. Hjørnetennene er lange og skarpe. Pelsen er som regel langhåret, av farge gråaktig, olivenbrun, gulbrun eller rødbrun. Buken er lysere. Totallengden er 70–130 cm, hvorav halen utgjør omtrent halvparten. Hannene er noe større enn hunnene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nasua
Beskrevet av
Gottlieb Conrad Christian Storr, 1780

De spiser særlig små, virvelløse dyr og frukt. Hannene lever enkeltvis, mens hunner og unger lever i velorganiserte sosiale grupper på 5–20 dyr.

Lever hovedsakelig i skog og forekommer fra det sørlige Nord-Amerika til Argentina. Best kjent er ringhalet nesebjørn, Nasua nasua med underarten cozumelnesebjørn, N. n. nelsoni, hvitnesebjørn N. narica og fjellnesebjørn, Nasuella olivacea.

Faktaboks

nesebjørner
Nasua
Artsdatabanken-ID
170095
GBIF-ID
2433530

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg