Stinkdyr, også kalt skunker, Mephitidae, rovdyrunderfamilie i mårfamilien. Familien omfatter tre slekter med til sammen ni arter. I kroppsbygning er stinkdyret nærmest en mellomting mellom røyskatt og grevling. De har en lang og busket hale og som regel iøynefallende svarte og hvite fargetegninger. Kroppsvekt varierer fra 0,5–2 kg.

De kan, når de blir skremt eller angrepet, sprøyte ut en illeluktende væske fra analkjertlene sine i en fin stråle mot en motstander, hvilket har gitt dem navnet stinkdyr. Strålen kan ha en rekkevidde på 4–7 m, med en brukbar presisjon på opptil 2 m. Strålen rettes mot motstanderens ansikt og forårsaker intens irritasjon. Treffer den øynene kan den forårsake midlertidig blindhet.

Skunkene er overveiende kjøttetere. Insekter og små pattedyr er viktigste byttedyr. De forekommer i mange ulike biotoper. Stinkdyrene er utbredt i Nord-, Mellom- og Sør-Amerika. I Nord-Amerika forekommer stripeskunk og hetteskunk, Mephitis macroura, som i store deler av USA er de viktigste bærere av rabies. Ellers finnes fem arter av tryneskunker (Conepatus) og to arter flekkskunker (Spilogale).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.