Andeskondor. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kondorer

Kalkunkondor (Cathartes aura).

Andeskondor (Vultur gryphus).

Kaliforniakondor

Artikkelstart

Kondorer er en gruppe fugler som finnes i Nord-Amerika og Sør-Amerika. De er åtseletere med nakent hode og hals, og overveiende svart fjærdrakt.

Faktaboks

Uttale
kondˈorer
Også kjent som
tidl. betegnet den nye verdens gribber eller vestgribber
Etymologi
fra spansk
Vitenskapelig navn
Cathartiformes

Kondorene blir nå regnet som en egen orden, Cathartiformes. De er ikke i nær slekt med andre rovfugler og kjennetegnes blant annet ved at det ikke er skillevegg mellom neseborene.

Arter

Det finnes sju arter av kondorer som alle hører til familien Cathartidae, kondorfamilien.

Andeskondor, Vultur gryphus, lever i Andesfjellene i Sør-Amerika og er en av verdens største fugler, med vingespenn på opptil 3,2 meter og en vekt på opptil 15 kilo.

Kaliforniakondor, Gymnogyps californianus, er utbredt i delstatene California, Utah og Arizona i USA, og i det nordlige Mexico. Den er nesten like stor som andeskondoren med et vingespenn på tre meter og en vekt på opptil tolv kilo. Arten har etter 1950 vært nær utryddelse på grunn av blyforgiftning og forfølgelse.

Kongekondor, Sarcoramphus papa, er noe mindre, delvis hvit, med rødt og gult på hals og nebb. Den er utbredt fra Argentina til Mexico.

Kalkunkondor, Cathartes aura, er den mest utbredte arten i kondorfamilien, fra sør i Canada til sørspissen av Sør-Amerika. Bestanden i Nord-Amerika er trekkfugler som overvintrer i Sør-Amerika. Den er den eneste av kondorene som har god luktesans, og er derfor ofte den første til å oppdage døde dyr i skogsområder. Den kjennetegnes på svart fjærdrakt og rødt nakent hode.

Myrkondor, Cathartes burrovianus, og skogkondor, Cathartes melambrotus, er to nære slektninger av kalkunkondoren med utbredelse i tropisk Amerika. De ligner også på sin slektning, men er mer gulfarget i hodet.

Svartkondor, Coragyps atratus, har en vid utbredelse fra sørlige deler av USA til det meste av Sør-Amerika. Den er helt svart av farge og er svært tallrik nær mennesker der den oppsøker søppeldynger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kondorer
Cathartiformes
Artsdatabanken-ID
173690

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg