Uruguays lange tradisjon for pressefrihet ble kraftig innskrenket i løpet av de tolv årene med militærdiktatur, spesielt under president Gregorio Álvarez (1981–85). Full pressefrihet ble gjenopprettet av Julio María Sanguinetti i 1985. Ytringsfrihet er garantert i grunnloven, men det gjelder visse begrensninger, blant annet for oppfordring til vold og «fornærmelse av nasjonen».

Det er ni dagsaviser i landet, hvorav åtte utkommer i hovedstaden Montevideo. Størst er El País (støtter Blanco-partiet) og La Diaria (uavhengig venstre). I tillegg til dagsavisene er det et stort antall ukeaviser og andre periodika, antall titler totalt er over 100.

I tillegg til de mange avisene og bladene, har landets innbyggere tilgang til rundt 100 radiokanaler og 20 fjernsynskanaler. Radio- og fjernsynsvirksomheten er i hovedsak privat drevet, men under offentlig kontroll. 40 av radiostasjonene er basert i Montevideo-området, de 60 andre i resten av landet. Det er fem riksdekkende fjernsynskanaler og rundt 20 fjernsynsstasjoner utenfor hovedstadsområdet.

I 2020 var Uruguay rangert som nummer 19 i Reportere uten grensers pressefrihetsindeks, foran USA og Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg