Folketallet var i 2013 beregnet til 3 407 000. Årlig befolkningstilvekst ligger på 0,3 %. Forventet levealder for kvinner er 80,4 år for kvinner og 73,5 år for menn. Uruguay skiller seg fra de fleste andre land i Sør-Amerika ved at landet i lengre tid har hatt lave fødselsrater. Flyttebalansen med utlandet er negativ. En stor andel av utflytterne er yngre mennesker i arbeidsfør alder, og Uruguay har en høyere andel eldre enn det som er vanlig ellers i Sør-Amerika (anslagsvis 14,1 % var 65 år eller eldre i 2013).

Forut for uavhengigheten var Uruguay svært tynt bosatt. Mellom 1836 og 1926 kom ca. 648 000 immigranter, de fleste fra Italia og Spania. Ca. 88 % av befolkningen er av europeisk (særlig spansk og italiensk) avstamning og 8 % mestiser; det finnes også mindre grupper afrikanere og mennesker av blandet europeisk/afrikansk opphav. Av den opprinnelige indianerbefolkningen er det bare få spor igjen; hovedstammen charrua døde ut omkring 1830.

92 % av befolkningen bor i byer og tettsteder (2001); folketettheten er størst i landets sørlige og sørvestlige deler, langs Río de la Plata. Over halvparten av befolkningen lever i og omkring hovedstaden Montevideo; andre større byer er Salto og Paysandú.

Offisielt språk er spansk.

I Uruguay er stat og kirke atskilt, og konstitusjonen fastslår full religionsfrihet i landet. Den katolske kirke har en oppslutning i befolkningen på ca. 77 %. Det finnes minoriteter av protestanter (adventister og baptister), jøder og bahaier.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.