Folketallet var i 2013 beregnet til 3 407 000. Årlig befolkningstilvekst ligger på 0,3 %. Forventet levealder for kvinner er 80,4 år for kvinner og 73,5 år for menn. Uruguay skiller seg fra de fleste andre land i Sør-Amerika ved at landet i lengre tid har hatt lave fødselsrater. Flyttebalansen med utlandet er negativ. En stor andel av utflytterne er yngre mennesker i arbeidsfør alder, og Uruguay har en høyere andel eldre enn det som er vanlig ellers i Sør-Amerika (anslagsvis 14,1 % var 65 år eller eldre i 2013).

Forut for uavhengigheten var Uruguay svært tynt bosatt. Mellom 1836 og 1926 kom ca. 648 000 immigranter, de fleste fra Italia og Spania. Ca. 88 % av befolkningen er av europeisk (særlig spansk og italiensk) avstamning og 8 % mestiser; det finnes også mindre grupper afrikanere og mennesker av blandet europeisk/afrikansk opphav. Av den opprinnelige indianerbefolkningen er det bare få spor igjen; hovedstammen charrua døde ut omkring 1830.

92 % av befolkningen bor i byer og tettsteder (2001); folketettheten er størst i landets sørlige og sørvestlige deler, langs Río de la Plata. Over halvparten av befolkningen lever i og omkring hovedstaden Montevideo; andre større byer er Salto og Paysandú.

Offisielt språk er spansk.

I Uruguay er stat og kirke atskilt, og konstitusjonen fastslår full religionsfrihet i landet. Den katolske kirke har en oppslutning i befolkningen på ca. 77 %. Det finnes minoriteter av protestanter (adventister og baptister), jøder og bahaier.

    Foreslå endringer i tekst

    Foreslå bilder til artikkelen

    Kommentarer

    Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

    Du må være logget inn for å kommentere.