Agnostisisme, det filosofiske standpunkt at hvis noe er utilgjengelig for vår erfaring, så kan man verken vite om det finnes eller vite noe om det hvis det finnes. Agnostisisme kan gjelde en gud, absolutte prinsipper, tilværelsens grunn og lignende problemer. Standpunktet skiller seg fra ateismen, som hevder å vite at en gud som andre tror på, ikke finnes.

Begrepet agnostisisme stammer fra Thomas Henry Huxley, og spilte en avgjørende rolle i 1800-tallets religionsdebatt. Mange tenkere tok utgangspunkt i Kants resonnement om antinomisme i den såkalte «transcendentale dialektikk» i Kritik der reinen Vernunft (1781), der det hevdes at klassiske metafysiske spørsmål om frihet og udødelighet og en guddoms eventuelle eksistens eller vesen ligger utenfor fornuftens kompetanseområde.

I England utviklet både Spencer og Mill agnostiske former for erkjennelsesteorier i tilslutning til Hume, selv om betegnelsen først kom senere. I sin bok Language, Truth and Logic (1936) gikk Ayer et skritt lenger og hevdet at alle påstander om en guddom er meningsløse, også agnostikerens. Hvis «Gud» er et meningsløst ord må også setningen «kanskje Gud ikke eksisterer» være meningsløs.

  • Lightman, Bernard V.: The origins of agnosticism, 1987

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. november 2015 skrev Christian Våge

Hei,
Det står her at ateismen "hevder å vite at Gud ikke finnes", men om https://snl.no/ateisme står det "en tankeretning hvor tro på én eller flere guder er fraværende", mens i sin "radikale form innebærer ateisme en benektelse av Guds eksistens".
Jeg opplever ikke dette som helt konsistent?
Fra fravær av tro så er det vel et stykke til å hevde å vite noe om det man ikke tror på?
mvh Christian Våge

14. november 2015 svarte Erik Dyrhaug

Hei Christian. Takk for innspill. Jeg er enig i din betraktning her. Jeg tror det vesentlige skillet går på at ateisme handler om ens stilling til hvorvidt gud finnes, mens agnostisisme handler om ens stilling til hvorvidt det går an å vite om gud finnes eller ikke. Religionsvitenskap står for tiden uten fagansvarlig hos oss, men vi vil se på disse artiklene på nytt når en fagperson er på plass.
Hilsen Erik i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.