Thomas Henry Huxley

Thomas Henry Huxley var en biolog som også var kjent som «Charles Darwins bulldog» for sitt forsvar for Darwins utviklingslære.

Av .

Agnostisisme er det filosofiske standpunktet at hvis noe er utilgjengelig for vår erfaring, så kan man verken vite om det finnes, eller vite noe om det hvis det finnes. Agnostisisme kan gjelde en gud, absolutte prinsipper, tilværelsens grunn og lignende problemer. Standpunktet skiller seg fra ateismen, som innebærer et fravær av gudstro eller en overbevisning om at gud eller guder ikke finnes.

Faktaboks

Uttale
agnostisˈisme
Etymologi
av gresk nektende a og gnosis, ‘innsikt’

Begrepet agnostisisme stammer fra Thomas Henry Huxley (1825–1895) og spilte en avgjørende rolle i 1800-tallets religionsdebatt. Mange tenkere tok utgangspunkt i Immanuel Kants (1724–1804) resonnement om antinomisme i den såkalte «transcendentale dialektikk» i Kritik der reinen Vernunft fra 1781, der det hevdes at klassiske metafysiske spørsmål om frihet og udødelighet og en guddoms eventuelle eksistens eller vesen ligger utenfor fornuftens kompetanseområde.

I England utviklet både Herbert Spencer (1820–1903) og John Stuart Mill (1806–1873) agnostiske former for erkjennelsesteorier i tilslutning til David Hume (1711–1776), selv om betegnelsen først kom senere. I sin bok Language, Truth and Logic fra 1936 gikk Alfred Jules Ayer (1910–1989) et skritt lenger og hevdet at alle påstander om en guddom er meningsløse, også agnostikerens. Hvis «Gud» er et meningsløst ord, må også setningen «kanskje Gud ikke eksisterer» være meningsløs.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lightman, Bernard V.: The origins of agnosticism, 1987

Kommentarer (2)

skrev Christian Våge

Hei, Det står her at ateismen "hevder å vite at Gud ikke finnes", men om https://snl.no/ateisme står det "en tankeretning hvor tro på én eller flere guder er fraværende", mens i sin "radikale form innebærer ateisme en benektelse av Guds eksistens". Jeg opplever ikke dette som helt konsistent? Fra fravær av tro så er det vel et stykke til å hevde å vite noe om det man ikke tror på? mvh Christian Våge

svarte Erik Dyrhaug

Hei Christian. Takk for innspill. Jeg er enig i din betraktning her. Jeg tror det vesentlige skillet går på at ateisme handler om ens stilling til hvorvidt gud finnes, mens agnostisisme handler om ens stilling til hvorvidt det går an å vite om gud finnes eller ikke. Religionsvitenskap står for tiden uten fagansvarlig hos oss, men vi vil se på disse artiklene på nytt når en fagperson er på plass. Hilsen Erik i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg